Mies pidätetty New Yorkin terroriepäilyjen vuoksi

Yksi mies on pidätetty New Yorkissa pommi-iskun suunnittelemisesta. Kyseessä on terroristijärjestö al-Qaidan ihailija, kertoi kaupunginjohtaja Michael Bloomberg tiedotustilaisuudessa. Miestä oli seurattu pari vuotta, ja isku tehtiin kun hän oli parhaillaan kokoamassa räjähdettä.

Ulkomaat
Pormestari Michael Bloomberg (vas.) ja poliisipäällikkö Raymond Kelly (oik.) saapuvat lehdistötilaisuuteen koskien terroristiepäillyn, Jose Pimentelin, pidättämistä. Pimentelin kuva kuvassa oikealla.
Pormestari Michael Bloomberg (vas.) ja poliisipäällikkö Raymond Kelly (oik.) saapuvat lehdistötilaisuuteen koskien terroristiepäillyn, Jose Pimentelin, pidättämistä. Pimentel kuvattuna oikealla.Justin Lane / EPA

Pormestari Bloomberg kuvaili miestä yksinäiseksi sudeksi, jolla ei ole kytköksiä ulkomaisiin terroristiorganisaatioihin.

New Yorkin viranomaisten mukaan epäilty on Yhdysvaltain kansalainen, 27-vuotias Jose Pimentel. Hänet pidätettiin lauantaina asunnossa Manhattanilla, missä hän oli paraikaa kokoamassa pommia.

Oikeuslähteiden mukaan miestä syytetään salajuonesta ja aseiden hallussapidosta. Terrorismisyytteitä on yhteensä kolme, lisäksi epäiltyä kohtaan on kaksi muuta syytettä. Iskujen kohteina oli syytteiden mukaan postitoimistot, poliisit ja kotiutuvat amerikkalaissotilaat.

Epäilty on ollut New Yorkin poliisin tarkkailussa vuodesta 2009 lähtien. Poliisin mukaan epäilty oli rakentanut kolmea pommia nauloista, rikistä ja johdoista. Poliisin tiedossa olivat miehen aiemmat puheet Afganistanista ja Irakista palaavien sotilaiden tappamisesta.

Kellyn mukaan epäilty on alun perin Dominikaanisen tasavallan kansalainen ja oli kääntynyt islaminuskoiseksi. Hän myös suunnitteli nimensä muuttamista Osama Husseiniksi idolejaan Osama bin Ladenia ja Saddam Husseinia mukaillakseen.

Pormestari Michael Bloomberg kehui New Yorkin poliisia terrorisminvastaisesta toiminnasta ja sanoi tapauksen olevan vain yksi esimerkki siitä, miksi varotoimenpiteet kannattavat.

- Terroristit ovat hyökänneet New Yorkia vastaan 13 kertaa syyskuun 11. päivän jälkeen vuonna 2001. Tämä on 14. kerta.

Yli tuhat New Yorkin poliisia työskentelee nykyisin tiedustelu- ja terrorisminvastaisissa yksiköissä. Yksikään WTC-iskujen jälkeisistä terroriyrityksistä ei ole onnistunut. Pakistanilainen maahanmuuttaja istuu paraikaa elinikäistä tuomiota Times Squaren autopommi-iskun yrityksestä viime vuodelta.

Lähteet: Reuters, AFP