1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan kuningas jätti jälkeensä pojan - sukua asuu edelleen Lapissa

Lappiin saadaan mahdollisesti ensi vuonna näytteille kaksi harvinaista ranskalaismaalausta. Toisessa maalauksessa kuningas Ludvig Filip I laskee koskea Muoniossa, toisessa hän on kodassa pienen lapsen kanssa. Tuon pikkupojan jälkeläisiä asuu yhä Lapissa. He ovat selvillä sukutaustastaan.

kulttuuri
Osa taidemaalari Francois Biardin Ranskan kuninkaan Ludvig Filip I:n koskenlaskua Muonionniskalla tulkitsevasta maalauksesta.
Osa taidemaalari Francois Biardin Ranskan kuninkaan Ludvig Filip I:n koskenlaskua Muonionniskalla tulkitsevasta maalauksesta.YLE

Ranskalaisen taiteilijan François Biardin maalaamat taulut ovat tällä hetkellä Versailles´n palatsissa. Tällä viikolla Ranskassa on ollut myös Pohjoisen Kulttuuri-instuutin väkeä kulttuuriyhteistyön hengessä.

- Versailles´n palatsista on luvattu lainata nuo maalaukset Suomeen, mutta neuvottelut ovat vielä kesken. Toivon, että neuvottelut saadaan käytyä tämän vuoden puolella ja taulut voitaisiin tuoda Tornioon tai Rovaniemelle ensi vuoden aikana, Pohjoisen Kulttuuri-instituutin taiteiden tohtori Veli-Pekka Räty sanoo.

Hän itse on nähnyt teokset Versailles´n palatsissa.

- Koskenlaskutaulu on kookas ja vaikuttava. Näyttää, kuin veneessä olijat olisivat hetkellä millä hyvänsä suistumassa veden varaan muoniolaisissa tyrskyissä, Veli-Pekka Räty kuvailee.

- Toinen teos on herkkä kohtaus kodassa, jossa on myös pieni poika. Ilmeisesti tähän tauluun on kuvattu Ranskan kuninkaan oma jälkeläinen. Tästä on nyt sitten jäänyt se Puolikko-Erkin tarina, tohtori Veli-Pekka Räty sanoo.

Lapissa asuu siniverisiä

1800-luvun vaihteessa Muoniossa seikkaillessaan Ludvig Filip ei ollut vielä kuningas vaan maanpaossa oman kotimaansa Ranskan kuohuja. Muoniossa hän asui pappilassa ja rakastui papin vaimon siskoon Beata Caisaan. Suhteesta syntyi poika Erik.

- Meidän tutkimusryhmämme selvittää parhaillaan, mitä näille ihmisille sittemmin tapahtui. Tutkimus ei ole vielä valmis, mutta tietojemme mukaan näitä Ludvig Filipin aviottoman pojan jälkeläisiä on Lapissa tänäkin päivänä, Veli-Pekka Räty sanoo.

- Tutkimusryhmämme on ollut yhteydessä näihin henkilöihin. He ovat selvillä sukutaustastaan, Veli-Pekka Räty paljastaa.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen

Lue seuraavaksi