Karhu raateli Lampisen lehmän

Karhu kävi keskellä päivää karstulalaisen Heikki Lampisen lypsylehmän kimppuun ja raateli lehmän pahoin. Karhun vierailun jälkeen pedoilta suojautuminen on teettänyt Lampisen tilalla paljon ylimääräistä työtä. Isäntä suivaantui karhun käynnistä niin, että kutsui tilalleen petoparlamentin pohtimaan seutukunnan petotilannetta.

petoeläimet
Error  -lehmä toipuu karhun hyökkäyksestä
Error -lehmä toipuu karhun hyökkäyksestäYLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Karstulassa pureudutaan tänään maatilallisten ja suurpetojen suhteeseen. Karstulalainen Heikki Lampinen on kutsunut karjatilalleen muun muassa kansanedustajia, riistakeskuksen edustajia, petoneuvojia ja paikallisia asukkaita pohtimaan suurpetojen ja tilallisten yhteiselämää.

Kutsun taustalla on kesäkuinen kokemus karhun vierailusta: karhu kävi keskellä päivää Lampisen lypsylehmän kimppuun ja raateli lehmän pahoin. Laidun, jossa lehmä hyökkäyshetkellä käyskenteli, sijaitsee vajaan 100 metrin päässä Lampisen talosta. Itse karhua Lampinen ei nähnyt, mutta sen jättämät jäljet näkyvät lehmän kyljessä vielä pitkään.

- Huomasimme, että eläin ei ollut kunnossa ja kun veimme sen navettaan, huomasimme, että se oli raavittu. Eläin oli vauhkona ja sen jälkeen se oli monta päivää syömättä. Tuntui, että lopettaahan se täytyy mutta on se kuitenkin pikkuhiljaa kuntoutunut. Tällä hetkellä lehmä voi ihan hyvin mutta eivät ne pahimmat jäljet parane koskaan, Lampinen sanoo.

Lampisen lehmän kimppuun käynyt karhu on arvioitu noin 150-kiloiseksi. Sen, että kyseessä oli karhu, vahvistivat laitumelle ilmestyneet jäljet.

- Pari päivää ennen tätä tapahtumaa ilmestyi karhun jäljet. Niistä on arvioitu sen koko. Se vähän niin kuin kyttäsi tässä peltojen ympärillä tätä laidunta eli periaatteessa tässä pihapiirin ympärillä, kertoo Lampinen.

Suurpetoaita lehmien turvaksi

Karhun vierailun jälkeen tilan arki meni osin uusiksi. Lehmiä ei enää pidetty laitumella öisin ja muutenkin eläinten kanssa on oltu tavallista valppaampia. Suurimman lisätyön on kuitenkin aiheuttanut suurpetoaita, jota on rakennettu lehmien laituimen ympärille. Aita on saatu viideksi vuodeksi lainaan riistakeskukselta mutta aidan pystyttäminen jää tilallisen huoleksi.

- Tämä on ollut melkoinen urakka. Valmista aitaa on noin kilometrin matkalla. Yhteensä seitsemän kilometriä lankaa on vedetty, aidassa on seitsemän lankaa päällekkäin 20 senttimetrin välein. 1 400 kiinnitintä, jotka on akkukoneella pitänyt kiinnittää. Kun puinnit saatiin tehtyä, on yritetty tehdä tätä ja nyt se on melkein valmis, kertoo Lampinen urakastaan.

Petokannan kasvu hirvittää

Tämän päivän tilaisuudelta Heikki Lampinen odottaa paljon. Hänen tärkein viestinsä päättäjille on, että petokanta olisi saatava kuriin.

- Kyllähän tähän petokannan kasvuun on puututtava.Tämä alkaa haitata jokapäiväistä elämää niin paljon. Tulee huolia ja tuevaisuuden suunnitelmat menee uusiin puihin, kyllä pitää maitotilallisen joutuu miettimään, että onko ensi kesä minkälainen, kun luvassa on, että petokanta vaan kasvaa. Välillä tuntuu, ettei tästä tule yhtään mitään, puuskahtaa Lampinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi