1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koiranpäivät täyttyvät akupunktiosta ja älypeleistä

Koirille tarjottavien palveluiden kirjo on kasvanut. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa tarjotaan nykyisin koirille perinteisen hieronnan lisäksi myös muun muassa akupunktiota ja terapeuttista koulutusta ongelmakoirien vastaanotolla.

Kotimaan uutiset
Bordercollie testaa juoksumaton.
YLE
Diego
Kaakkois-Suomen uutiset tutustui koirille suunnattuihin palveluihin.

Lappeenrantalainen Niina Taalikka on käynyt koiransa kanssa ongelmakoirakouluttajan vastaanotolla.

- Diegon ongelma on ollut alusta saakka yksinolo. Se ahdistuu yksin ollessaan, joutuu paniikkiin ja raapii ovea.

Taalikka muistuttaa, että vierailu ongelmakoirakouluttajan luona ei ole taikatemppu ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteistä harjoittelua. Niina Taalikka harrastaa aktiivisesti koiransa kanssa mm. agilityä, mutta tyytyy huoltamaan koiran fysiikkaa perinteisin keinoin.

- Koirien kylpylät ja juoksumatot voivat toimia osana kuntoutusta, mutta muuten luotan perinteiseen lenkkeilyyn.

- Koirien ulkonäön koristelut eivät ole minusta hyvä juttu, niiden tarkoitus on kaiketi hauskuuttaa ihmisiä, perustelee koiraharrastaja Niina Taalikka.

Kaupunkilaiskoirat juoksevat metsälenkkinsä matolla

Lappeenrantalaisen eläintarvikeliikkeen myyjä Aino Hirvonen kertoo, että joulunalusaika näkyy myös heidän myymälänsä hyllyissä.

- Koirien älypelejä on nyt paljon valikoimissa, samoin huomiovärisiä ulkovaatteita sekä koirien juoksumatto.

- Juoksumatto on tarkoitettu etenkin kuntoutukseen tai ylipainoisille koirille. Pääkaupunkiseudulla juoksumattoja käytetään jo aktiivisemmin, sillä siellä on hankalampi päästä metsään lenkille, jatkaa Hirvonen.

Myyjä Aino Hirvonen kertoo, että ihmiset osaavat nykyisin etsiä erilaisia palveluita koirilleen. Hemmottelu ei kuitenkaan ole hänen mukaansa mennyt liian pitkälle.

- Suomessakin on paljon karvattomia koiria ja esimerkiksi nämä eivät tarkene talvisin.

Jalaton koira kävelee akupunktion jälkeen

Eläinlääkäri Matti Tikka on tehnyt akupunktiota eläimille jo 30 vuotta. Lappeenrantalaisen eläinlääkärin vastaanotolla käy akupunktiohoidossa mm. nivelrikkoisia koiria.

- Osa potilaista on selvästi sairaita, mutta esimerkiksi agilitykoirien lihashuoltoa hoidetaan myös ennaltaehkäisevästi.

Koirahieronta ja fysioterapia ovat koirapiireissä jo tuttuja juttuja, myös akupunktion suosio on kasvanut, kertoo eläinlääkäri Matti Tikka. Hänen mukaansa akupunktiosta on selvää hyötyä.

- Joskus koira on ollut niin kipeä, että se on kannettu vastaanotolle. Monesti jalaton koira lähtenyt vastaanotolta kävellen pois, siinä näkee kiistämättä hoidon vaikutuksen, sanoo Matti Tikka.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi