Päijäthämäläinen jätebisnes laajenee

Lahden seutu aikoo olla maan kärkikaartia jätteen käsittelyssä jatkossakin. Energiajätettä on alueella kerätty ja jätteitä lajiteltu jo vuodesta 1998 lähtien. Jätehuollosta suurimman kakun haukkaava Päijät-Hämeen jätehuolto aikoo jatkossa nostaa entistä enemmän jätteiden jalostusarvoa. Yhtiön uuden murskaamon liikevaihdosta merkittävä osa tulee jätteistä jalostetun polttoaineen myynnistä.

jätteet
Energiajätettä kipataan autosta.
YLE/ Heikki Ahonen

Päijät-Hämeen jätehuollon uusin hankinta, energia- ja puujätettä hyödyntävä murskauslaitos Murre käsittelee materiaalia noin 40.000 tonnia. Määrästä 17.000 tonnia on energiajätettä .

Aluksi töitä tehdään yhdessä vuorossa, myöhemmin aiotaan siirtyä kahteen.

- Ilman muuta päämääränä on se, että laitos kattaa omat kulunsa ja myöhemmin tuottaakin jotakin, sanoo yrityspalvelupäällikkö Antti Leiskallio. .

Energiajätteestä valmistettu polttoaine menee keväällä toimintansa aloittavan Kymijärvi kakkosen kaukolämmön ja sähkön tuotantoon. Voimalaitos käyttää vain energiajätettä polttoaineenaan.

Lahti Energia myös maksaa polttoaineesta toimittajalle, kun aiemmin rahavirta kulki toisinpäin.

Puumurskeelle on yrityspalvelupäällikkö Antti Leiskallion mukaan myös muita ottajia. Kaupoista neuvotellaan parhaillaan.

- Energiajäte menee Lahti Energian tarpeisiin ja kattaa uuden voimalan tarpeista ehkä kymmenesosan. Puupuolen biopolttoaineille löytyy muitakin osoitteita.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto