Valitus viivästyttää hyötyjätteen keräilyä kiinteistöistä

Jätehuoltoyhtiöt Sita ja Lassila & Tikanoja ovat valittaneet Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan tekemästä hyötyjätteiden keräämispäätöksestä. Sitan ja Lassila & Tikanojan mielestä lautakunnan päätös on lainvastainen usealla perusteella. Yhtiöt pyytävät hallinto-oikeutta tekemään pikaisesti päätöksen, jolla kielletään ympäristölautakunnan päätöksen toimeenpano.

LASSILA & TIKANOJA OYJ Common Stock
Jäteauto kaatopaikalla.
YLE

Valittajien mukaan kunnalla ei ole oikeutta päättää kuljetusjärjestelmän muutoksesta koskien kaikkia hyötyjakeita. Toissijaisesti valittajat katsovat, että ympäristölautakunnalla ei ollut toimivaltaa tehdä päätöstä asiasta.

Ympäristölautakunnan päätöksen mukaan hyötyjakeiden keräys kiinteistöistä aloitettaisiin maaliskuun alussa.

-Meillä on perustuslaissa taattu omaisuudensuoja ja oikeus harjoittaa elinkeinoa. Meille annettu 3-4 kuukauden siirtymäaika on todella lyhyt, sanoo Sitan aluejohtajaja Janne Vehmaa.

Sitan ja Lassila & Tikanojan näkemyksen mukaan päätös olisi pitänyt viedä valtuuston käsittelyyn.

- Me ihmettelemme kovasti, mikä on kunnan tai julkisen tahon intressi tällaisella aikataululla aloittaa ja ottaa haltuunsa sellainen toiminta , minkä me olemme aloittaneet jo kymmenen vuotta sitten.

Sekava tilanne

Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiön toimitusjohtaja Mika Suomalaisen mukaan uusi valitus vaikeuttaa tilannetta pitkäksi aikaa, vie rahaa ja aiheuttaa sekasortoa asiakkaille. Edellisen kerran jätehuoltoyhtiöt valittivat kaupunginvaltuuston tekemästä päätöksestä jätekuljetusten kilpailuttamisesta. Kouvolan hallinto-oikeus ja markkinaoikeus hylkäsivät valitukset.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala