Sisäilmaongelmissa ihminen unohtuu liian usein

Työterveyslaitoksen mukaan pelkkien mittaustulosten tuijottamisen sijasta ongelmia pitäisi etsiä ensisijaisesti käyttäjän kannalta, avoimesti ja kaikki osapuolet mukaan ottaen.

Työterveyslaitos
Kuvassa Isokylän koulun käytävä.
Isokylässä odotellaan uutta koulua.YLE / Kalle Niskala
Kuvassa Isokylän koulun käytävä.

Sisäilmaongelmien selvittämisen vaikeutena on asian monimutkaisuus. Esimerkiksi homealtistuminen on kymmenien eri tekijöiden yhdistelmä, jolloin ei riitä, että mitataan yksittäisten itiöiden määrää. Työterveyslaitos patistaa tarkastelemaan ongelmaa käyttäjän kannalta.

- Ainoastaan merkittävät laajemmat kosteusvauriot aiheuttavat sairastumisen vaaran. Jos kriteeri on se, että vasta sitten ryhdytään toimenpiteisiin, ollaan aika lailla metsässä ja liian myöhässä. Pitäisi ottaa vakavasti nekin tilanteet, jossa ei ole kosteusvaurioita vaan esimerkiksi mineraalikuituongelmia, ilmanvaihdon ongelmia, joihon ei liity sairastumisen vaaraa, mutta ihmiset kuitenkin voivat huonosti ja saavat oireita, Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Jari Latvala toteaa.

Työhygieenikko painottaa selvityksen perusteellisuutta, moniammatillista näkökulmaa ja seurantaa.

- Yyhtään remonttia ei kannata lähteä tekemään ilman kunnollista kartoitusvaihetta. Pinnalliset riipimiset ja rääpimiset eivät johda kunnolliseen lopputulokseen. Aina pitäisi lähteä kartoittamaan, mistä on kysymys ja kartoituksen jälkeen pystytään puhumaan korjaussuunnitelmasta ja korjaussuunnitelman jälkeen pystytään puhumaan vasta kustannuksista, työhygieenikko Tuomo Lapinlampi muistuttaa.

Työterveyslaitos korostaa käyttäjälähtöistä näkökulmaa, avoimuutta ja kaikkien osapuolten osallistumista.

- Mietitään yhdessä syitä ja etsitään ratkaisuja sen pohjalta eli käyttäjät ovat mukana, vaikka monesti ratkaisut edellyttävät rakennusteknisiä juttuja. Tämä ei ole pelkkää insinööritiedettä vaan on tärkeätä, että myös ihmiset otetaan mukaan siihen, Jari Latvala muistuttaa.

Myös rakennustyömaille kaivataan uutta työkulttuuria.

Tämä työn tekemisen tapa, se on niissä vanhoissa tavoissa kiinni ja ne uudet nuoret miehet aika joutuisasti omaksuvat, ne tavat vanhat tavat miten tehdään eli että sutta ja sekundaa, työhygieenikko Tuomo Lapinlampi Työterveyslaitokselta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Petra Haavisto