Konservatiiveille murskavoitto Espanjan vaaleissa

Espanjassa oppositiossa oleva oikeistolainen kansanpuolue PP on rynninyt parlamenttivaalien voittoon. Puolueen ääniosuus on lopullisessa ääntenlaskennassa lähes 45 prosenttia. Tämä tuo Mariano Rajoyn johtamalle PP:lle enemmistön parlamenttiin. Sosialistit ovat myöntäneet tappionsa.

Ulkomaat
Espanjan vaalistudio
Reuters

Puolue saa ääniosuudellaan 186 paikkaa parlamentin 350 paikasta.

Sosialistisen hallituspuolueen PSOE:n ääniosuus on 29 prosenttia ja se on saamassa 110 parlamenttipaikkaa.

Oikeiston voitto olisi odotettu, sillä sitä ovat lupailleet myös ennen vaaleja tehdyt mielipidekyselyt. Virheistä syytetty sosialistinen pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero ei ole osallistunut vaalikampanjaan ja hallitusta ovat syytelleet omatkin rivit.

Parlamenttivaalit ovat ennenaikaiset. Niiden tulokset valmistunevat maanantaina. Espanja saattaa olla siirtymässä vaaleissa vahvemmin oikealle kuin kertaakaan kenraali Francisco Francon diktatuurin jälkeen.

Espanjan nykyisessä parlamentissa sosialisteilla on 169 paikkaa ja PP:llä 154 paikkaa.

Uuteen parlamenttiin olisi RTVE:n kyselyn mukaan nousemassa myös baskipuolueiden koalitio Amaiur seitsemällä edustajalla.

Kansanpuolue: Budjettivaje kuriin kovalla kädellä

Kansanpuolue on kampanjassaan luvannut yrittäjyyteen kannustavaa talouspolitiikkaa. Se lupaa myös panna budjettivajeet kuriin kovalla kädellä. Mariano Rajoyn mukaan Espanjassa tähän ei tarvita teknokraatteja, vaan suvereenin kansan tahtoa vapaissa vaaleissa.

Sosialistien kärkiehdokas vaaleissa oli moninkertainen ministeri Alfredo Perez Rubalcaba. Hänellä on uskottavuusongelma, sillä hallitukseen ovat pettyneet myös monet vasemmiston vakioäänestäjät.

Rajusta velanotosta huolimatta Espanjan työttömyys on yli 21 prosenttia ja maata uhkaa uusi taloustaantuma. Espanjan markkinakorot nousivat vaalien alla Italian tasolle, seitsemän prosentin tuntumaan.

Espanjassa on työttömiä jo viisi miljoonaa, vaikka hallitus on ottanut viime vuosina lisävelkaa 300 miljardia euroa. Talous ei kasva ja sosiaalimenoja leikataan. Hallitusta syyttävät omatkin rivit, mutta varsinkin oikeisto.

Silti sosialistit esittivät kampanjassaan, että Espanjan tulisi saada lykkäystä säästöihin. Rubalcaban mukaan Euroopan keskuspankkia olisi painostettava korkoelvytykseen.

Espanjan vaalitulosta pidetään näin ollen tarkkaan silmällä markkinoilla. Kansanpuolueelta odotetaan ensimmäisiä markkinaluottamusta luovia eleitä heti maanantaina. Jos puolue ei yltäisikään ehdottomaan enemmistöön, sen olisi vaikeampi viedä läpi aikomiaan uudistuksia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset