H3N2-virus kiusaa tänä talvena

Influenssakauden odotetaan alkavan lähiviikkojen aikana. Suomesta viime vuodet poissa pysynyt H3N2-virus saattaa aiheuttaa pahankin epidemian.

Kotimaa
Henkilö rokotettavana sikainfluenssaa vastaan vuonna 2009.
Orestis Panagiotou / EPA

Terveysasemilla riittää kävijöitä nyt jonoksi asti, kun influenssarokotuksia jaetaan ennen kiireisintä sairastelukautta. Tämän vuoden rokote torjuu kolmea eri virusta: sikainfluenssaa, kausi-influenssa H3N2:ta ja influenssa B:tä. Epidemian aiheuttajaksi epäillään H3N2-tyypin virusta, joka saattaa käynnistää pahankin influenssa-aallon.

- Erityisesti kun tätä ei ole kolmeen vuoteen Suomessa esiintynyt, väestön immuniteetti virusta vastaan on jo heikentynyt. Näin ollen viruksella on mahdollisuus levitä väestössä huomattavasti laajemmin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

Virukset muuttuvat kausittain, joten pääsääntöisesti rokote suojaa vain vuoden ajan. Influenssakausi kestää yleensä huhtikuuhun, mutta sen odotetaan alkavan jo pian.

- Arvelemme, että se voi tulla tänne jo lähiviikkojen aikana. Muutama tautitapaus on ollut, mutta onneksi epidemia ei ole vielä lähtenyt liikkeelle, Julkunen sanoo.

Narkolepsiatapaukset aiheuttaneet rokotekammoa

Sikainfluenssarokotteeseen yhdistetyt narkolepsiatapaukset ovat saaneet monet epäilemään rokotusten turvallisuutta, ja rokotusaktiivisuus on laskenut.

- Jonkun verran on kysytty, onko tässä nyt sikainfluenssa ja onko siinä mukana se aine, joka on aiheuttanut ongelmia, mutta kyllä kaikki jotka ovat rokotettavaksi tulleet, ovat ottaneet sen, kertoo Helsingin Töölön terveysaseman osastonhoitaja Shari Vierto.

Eniten influenssasta kärsivät riskiryhmät ja ikäihmiset. Jos rokotetta ei ota ja influenssaan sairastuu, hoito-ohjeet ovat ne tavanmukaiset - flunssalääkkeitä ja lepoa. Tauti kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti, Vierto painottaa.

- Rokotukseen on tutkitusti otettu sellaiset kannat, jotka voivat olla todella hankalia, jos tauti iskee. Kehotan kyllä kaikkia, että tervetuloa rokotukseen.

Lähteet: Yle Uutiset / Laura Arffman