Nokia Siemensin ulkoistus päättyi kehnosti

Nokia Siemens Networksin ulkoistus on viemässä työpaikan liki viideltäkymmeneltä suomalaiselta. Yhtiö ulkoisti helmikuun alussa tilaustenhallinnastaan noin 60 työntekijää Capgeminin omistamalle IBX:lle, joka päätti nopeasti sen jälkeen siirtää työt muun muassa Intiaan.

talous

Capgemini on onnistunut tähän mennessä löytämään uutta työtä vain 20 prosentille eli hieman reilulle kymmenelle ulkoistetuista. Muut suomalaisista ovat menettämässä työnsä ensi tammikuun jälkeen.

Tieto on otettu Nokia Siemens Networksin sisällä järkyttyneenä vastaan, kertoo ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Markku Mattila Oulusta.

- Sekä ulkoistetut ja me luottamusmiehet tunnemme tulleemme todella raskaasti huijatuksi tässä asiassa, Mattila jyrähtää.

NSN ilmoitti ulkoistuksista viime syksynä ja toteutti ne tämän vuoden helmikuun alussa. Luottamusmies Mattilan mukaan uudessa työpaikassa aloitettiin koko siirtynyttä henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut vain kahden kuukauden kuluttua ulkoistusprosessin jälkeen.

- Se oli ehdottomasti ankara pettymys, ja sitä on kaiken kaikkiaan vaikea ymmärtää. Näitä ulkoistuksia on tehty Nokia Siemensillä vuosien saatossa useita, ja tämä on tasan tarkkaan ensimmäinen kerta, kun se sujuu näin, hän sanoo.

Markku Mattilan mukaan luottamusmiehet ja NSN:ltä IBX:lle siirtyvät työntekijät tiesivät jo neuvottelujen aikana, että ulkoistettavien työtehtäviä saatetaan siirtää jollakin aikavälillä esimerkiksi juuri Intiaan. Mattila kuitenkin painottaa, että heille vakuutettiin, että ulkoistettaville löytyisi siitä huolimatta uutta työtä Suomesta.

YLE Oulu tavoitti sähköpostin välityksellä Capgeminiltä liiketoimintaprosessien ulkoistamisista vastaavan varapääjohtaja Ann Schwemlerin. Schwemlerin mukaan yritys aikoo vielä yrittää järjestää asiat niin, että useammalle ulkoistetulle suomalaiselle löytyisi jotakin työtä joko Capgeminin sisältä tai ulkoa.

Nokia Siemens Networksilta ulkoistetuista työntekijöistä noin kymmenkunta työskenteli Oulussa, loput Tampereella ja Espoossa. Suurin osa heistä oli toimihenkilöitä. Maailmanlaajuisesti NSN ulkoisti Capgeminille tilaustenhallinnastaan vajaat 400 työntekijää.

Lähteet: YLE Oulu / Kirsi Karppinen