Hämäläishaukka hämmästytti tutkijat - lensi melkein Angolaan

Mehiläishaukkojen muuttokäyttäytymisestä on saatu uutta tietoa satelliittiseurannan avulla. Lajin on havaittu lentävän syysmuutossaan kauemmaksi etelään kuin aiemmin on luultu. Hämeenkyröstä lähtenyt haukka lensi jopa 9 000 kilometriä.

luonto
Mehiläishaukka Annikan lentoreitti Pirkanmaan Hämeenkyröstä Kongon demokraattisen tasavallan eteläosiin.
Mehiläishaukka Annikan lentoreitti Pirkanmaan Hämeenkyröstä Kongon demokraattisen tasavallan eteläosiin.YLE / Grafiikka

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Ammattikorkeakoulu Novia aloittivat kymmenen mehiläishaukan satelliittiseurannan kesällä. Jo nyt se on tuonut tutkijoita kiinnostavia tuloksia.

Yksi havainnoista on se, että emolinnut ja poikaset asettuvat talvehtimaan eri alueille. Siinä missä emolinnut jäävät talvehtimaan päiväntasaajalla sijaitseviin sademetsiin, poikaset jatkavat yleensä tuhansia kilometrejä etelämmäksi Nigerian tiheästi asutuille viljelytasangoille. Poikasten valitsema alue on vaarallinen, sillä viljelytasangoilla on jäljellä enää vain vähän suojaa tarjoavaa metsää.

Hurjapäisin tutkimuksessa mukana olevista mehiläishaukoista on nimetty Annikaksi. Se lensi pidemmälle kuin yksikään sen tunnettu lajitoveri tähän mennessä. Annika lähti matkaan Pirkanmaan Hämeenkyröstä ja lensi lähes 9 000 kilometrin matkan Kongon demokraattisen tasavallan eteläosiin lähelle Angolan rajaa.

Mehiläishaukkojen ja muiden lintujen muuttokäyttäytymistä on seurattu sadan vuoden ajan rengastusaineistojen avulla. Satelliittiseurannassa lintuja seurataan kiinnittämällä niiden selkään lähetinreppu.

Lähteet: YLE Uutiset