Veropoukkoilu harmittaa suutareita ja kampaajia

Suutarit ja kampaamoyrittäjät harmittelevat valtion poukkoilevaa politiikkaa arvonlisäverotuksessa. Alennetun verokannan vaikutukset alan työllisyyteen ja kannattavuuteen olisivat vaatineet yrittäjien mielestä pidemmän kokeilujakson.

Kotimaa

Käsityövaltaisten alojen veronalennuskokeilu on päättymässä vuodenvaihtessa ja arvonlisävero nousee 23 prosenttiin.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila pelkää harmaan talouden paluuta alalle veronnousun myötä.

- Kyllä se valitettavasti näin tulee näin käymään ja se voi olla todella suuri se määrä joka sillä puolella toimii, hän pelkää.

Laurila sanoo, että ennen vuonna 2007 alkanutta veronalennusta - kun arvonlisävero hiusalalla oli 22 prosenttia - kassaan jätettiin lyömättä joka kolmas työ.

- Muistaakseni hieman päälle 30 prosenttia, osa täysin harmaata ja osa hieman sillä puolella, Laurila sanoo.

Laurila: Veronalennus tervehdyttänyt alaa

Parturi-kampaamojen palveluista perittävä arvonlisävero on nyt 9 prosenttia.

Laurilan mukaan kannattavuus on parantunut. Kun tukanvärjäysaineista ja muista tuotteista on maksettu korkeampaa arvonlisäveroa, vähennykset on kannattanut tehdä ja myös verot maksaa rehellisesti. Ala on päässyt tervehtymään.

- Nyt tämä on ollut alalle monella tapaa ryhtiliike eli kun yritykset ovat kasvaneet, niitä on ruvettu johtamaan paremmin.

Kaikenkaikkiaan hiusyrittäjät ovat veronalennuskokeilun vaikutuksesta eri mieltä kuin Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Sen selvityksen mukaan alan työllisyys ei parantunut eivätkä palvelujen hinnat laskeneet veroprosentin laskun tahtiin.

Tämän selvityksen perusteella valtiovarainministeriö katsoi ettei kokeilua kannata jatkaa.

Työntekijöitä palkanneiden tilanne huolettaa

Alv-prosentin nosto on vielä eduskunnan lopullista sinettiä vailla mutta käytännössä selvä. Se koskee myös muutamia muita käsityövaltaisia toimialoja, kuten polkupyöräkorjaamoja ja suutareita.

Kimmo Soininen toimii suutarina Helsingin Lauttasaaressa. Häntä harmittaa veropoukkoilu.

Arvonlisäveron noustessa takaisin 23 prosenttiin Soinista huolettavat muun muassa ne, jotka ovat ottaneet työntekijöitä.

- Nyt se kaikki fyrkka pitää tulla melkein tuplaten, että pystyy pitämään työntekijän, Soininen sanoo.

Hän myös arvioi, ettei suutareita 15 vuoden kuluttua enää montaa ole, kun nykyisiä jää eläkkeelle eikä uusia ole tulossa.

- Koulutetaan koko ajan, mutta ei ole tulijoita. Aina täytyy laittaa se oma paja, ja se on kynnys, hän arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Leena Räihälä