Gävle yrittää taas torjua tuhopolttajat – nyt olkipukki jäädytetään

Ruotsalainen Gävlen kaupunki yrittää jälleen suojella kuuluisaa olkipukkiaan tuhopolttajilta. Kaupunkiin joka joulu pystytettävä jättikokoinen pukki on useina vuosina tuikattu tuleen vartijoista, valvontakameroista ja palonestoaineesta huolimatta. Tänä vuonna tuhopolttajat aiotaan pitää loitolla jäädyttämällä pukki, kertoo Aftonbladet-lehti.

Ulkomaat

Kaupungin pelastuslaitos on luvannut ruiskuttaa silloin tällöin vettä 13 metrisen pukin päälle jääpeitteen varmistamiseksi. Suunnitelma pukin suojelemiseksi saattaa kuitenkin epäonnistua, ellei lämpötila laske pakkaselle.

Ensimmäinen olkipukki pystytettiin Gävleen vuonna 1966 ja se paloi uudenvuoden aattona. Sen jälkeen pukki on poltettu yli 20 kertaa, tuhottu joskus käsivoimin ja ainakin kerran siihen on törmätty autolla. Vuonna 2005 pukin kimppuun kävivät joulupukiksi ja piparkakuksi pukeutuneet vandaalit.

Jotkut Gävlessä vierailleet ulkomaiset turistit ovat erehtyneet luulemaan jättimäisen olkipukin polttamista kansalliseksi perinteeksi. Kymmenen vuotta sitten 51-vuotias amerikkalaismies pantiin kolmeksi viikoksi telkien taakse pukin tuhoamisesta.

Lähteet: YLE Uutiset