1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyan hallitukseen yllätysnimiä

Libyan väliaikainen kansallinen neuvosto on nimennyt maahan hallituksen johtamaan maan demokraattista kehitystä. Pääministeri Abdurrahim el-Keib valitsi hallitukseensa yllätysnimiä.

kansannousut

Analyytikoiden mukaan ministerivalinnat heijastavat Libyan uuden johdon tarvetta tasapainottaa maan eri osien toiveita.

Suurin yllätys oli ulkoministeriksi nimetty Ashour Bin Hayal. Hän on melko tuntematon diplomaatti, jonka ansioksi lasketaan lähinnä se, että hän on kotoisin Libyan itäosassa sijaitsevasta Dernasta. Kaupunki oli kapinallisten tärkeimpiä tukialueita.

Bin Hayal syrjäytti ministerivalinnassa Ibrahim Dabbashin, kokeneen diplomaatin, joka on toiminut mm. Libyan Yhdysvaltain-lähettiläänä. Kansallisen neuvoston sisältä kantautuneiden huhujen mukaan Dabbashi vaihdettiin aivan viime hetkellä.

Puolustusministeriksi nimitettiin Osama al-Juwali, joka toimii Zintanin kaupungin sotilaskomentajana. Hän sai paikan ilmeisesti siksi, että hänen sotilaansa ottivat kiinni Muammar Gaddafin pojan, Saif al-Islamin. Zintan oli myös sisällissodan aikana kapinallisten tukikohtia.

Al-Juwalin nimitys on takaisku Libyan kapinallisten rinnalla taistelleille islamisteille, jotka olivat toivoneet puolustusministerin paikkaa omalle vahvalle miehelleen, Abdel Hakim Belhadjille. Hän toimii nykyään Tripolin sotilaskomentajana. Belhadj itse saattaa arvostaa ministerinpaikkaa enemmän sitä, että hänen puolueensa voi valmistautua hyvin ensi kesän vaaleihin.

Sisäministeriksi valittiin Misratasta kotoisin oleva Fawzi Abdel A'al. Misrata oli kuukausia Gaddafin sotilaiden piirittämä.

Tärkeän öljyministerin salkun sai Abdurrahim Ben Yazza, joka on työskennellyt italialaisen Eni-öljy-yhtiön johdossa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi