Mysteerilenkkareille on monta selitystä

Kenkiä on heitelty Suomessa vuosikymmeniä. Tunnetuimmassa tapauksessa kyse on kumisaappaasta, joka viskataan mahdollisimman pitkälle. Mutta miksi joku heittää parin tuliterän näköisiä, nauhoista toisiinsa solmittuja lenkkitossuja sähkölangan päälle roikkumaan?

kengät
Monta paria lenkkitossuja roikkuu sähkölinjalla.
YLE Keski-Suomi / Virpi Kotilainen

Jyväskylän Kypärämäessa on kummasteltu kadun yllä roikkuvaa kenkärivistöä. Sähkölangalle on viskattu seitsemän paria kohtuullisen hyväkuntoisen näköisiä lenkkitossuja.

Internetin keskustelupalstoilla raportoidaan vastaavasta ilmiöstä eri puolilta Suomea. Villeimmät arvaukset kenkien merkityksestä liittyvät huumekauppaan: niillä merkataan reviiriä tai vihjataan osto- ja myyntipaikasta. Toisten mielestä kengillä viestitään tehdystä henkirikoksesta.

Huumeteoriaa ei ainakaan päihdetyötä Jyväskylässä tekevä psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Kimmo Jouhki allekirjoita.

- Alunperin tapa on tietääkseni Yhdysvalloista. Esimerkiksi Jyväskylässä olen aika ajoin nähnyt roikkuvia lenkkareita myös Sepänkadulla, joten on vähän vaikea uskoa että noilla paikoilla ainakaan mitään huumekauppaa käytäisiin. Eiköhän kyse ole nuorison päähänpistoista, arvelee Jouhki.

Myös kaupungin nuorisotyöntekijä Seppo Pohjolainen on samoilla linjoilla.

- Olen kyllä kuullut tarinoita niiden merkityksestä, mutta taitavat olla urbaaneja legendoja.

Palstoilla arvellaan myös, että kyse on silkasta kiusaamisesta: uhrilta viedyt kengät heitetään hankalaan paikkaan. Myös koulujen päättymistä riehakkaasti juhlineiden nuorten kerrotaan viskoneen kenkiä rituaalina.

Roikkuvia lenkkaripareja ja niiden merkitystä on arvuuteltu niin Pohjois-Amerikassa, Australiassa kuin Euroopassakin, ja pohdinta jatkuu yhä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petra Thurén