1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahapelit

Kati Lindsberg on ravivalmentajien uusi kultasormi

Kati Lindsberg Mäntyharjulta on noussut ryminällä ravivalmentajien eliittiin. Lindsbergin valmennettavat ovat voittaneet tämän vuoden 63 startista 29. Voittoprosentti on ammattilaiselle huima 46.

Kuva: YLE Etelä-Savo

Neljä vuotta sitten oman tallin aloittaneen Kati Lindsbergin maine menestyvien hevosten valmentajana on kiirinyt ympäri Suomen. Vuonna 2010 tallin hevoset voittivat 86 lähdöstä 19. Voittosumma oli vajaat 120 000 euroa.

Tänä vuonna 6-8 hevosen talli on napsinut voittoja V75-lähdöissä ja muissa raveissa tasaiseen tahtiin. Tallin vuoden komeetta Vivaldi Flevo voitti juuri Käpylä Grand Prix-lähdön Vermossa. Vivaldi-tallin omistama 8-vuotias ruuna on voittanut vuoden 14 lähdöstään kahdeksan.

Kuluvan vuoden 63 startista saldona on 29 voiton lisäksi kahdeksan kakkossijaa ja kuusi kolmosta. Reilun 215 000 euron voittosumma on lähes 3 500 euroa starttia kohti. Ravivuotta on jäljellä vielä reilu kuukausi.

- Hyviin hevosiin menestys perustuu, ja pitkäjännitteiseen työhön, menestysvalmentaja pohtii.

- Itse lähden siitä, että jokainen hevonen on oma yksilö ja yksilönä sitä pitää kohdella myös treenaamisessa

Hoito ja terveys etusijalle

Miesvoittoisissa ravipiireissä on pohdittu, jahka naisvalmentaja käyttää pehmeämpiä keinoja.

- Ehkä tulee kiinnitettyä huomiota terveysasioihin ja hoitoon yleensä. Siihen pitää pyrkiä, että vain terveitä hevosia viedään kilpailuihin, mutta joskus ongelma paljastuu vasta kilpailutilanteessa, Kati Lindsberg pohtii.

Lindsberg tekee työtä 80-prosenttisesti yksin. Päivät ovat pitkiä. Herätyskello pirahtaa aamuviideltä. Hevosten ruokinnan jälkeen edessä on päivästä riippuen valmennusta tai tallin siivousta.

- Pakko myöntää, että välillä meinaa kyllästyttää kun päivät venyvät 15-tuntisiksi.

Vuoden valmentaksi tarjolla miehiä

Lindsbergin tallissa on useita tunnetun seinäjokelaisen sijoittajan ja hevosmiehen Reima Kuislan hevosia.

- Hyvin on tultu toimeen. Hän haluaa tietää paljon siitä, miten hevosia treenataan ja sehän on vain hyvä asia.

Hienosta menestyksestä huolimatta Kati Lindsberg ei ole niiden neljän valmentajan joukossa, joista valitaan Suomessa vuoden ravivalmentaja 2011. Keskustelupalstoilla asiaa on kummasteltu.

- Periaatteessa ei harmita, mutta tietyllä tavalla hieman. Ehkä tämä on hieman miesten juttu, vaikkei periaatteessa olekaan, mäntyharjulainen pohtii.