Yritystenkin pitäisi suosia satakuntalaista

Yritykset voivat vaikuttaa maakunnan säilymiseen hakemalla kasvua ja yhteistyötä maakunnan sisältä. Epäluottamuksesta lähellä olevaa yritystä kohtaan pitäisi luopua ja liiketoimintaa suunnata enemmän oman maakunnan sisällä toimiviin yrityksiin. Näin ohjeistavat pitkään Satakunnan talouselämän kärkipaikoilla vaikuttaneet johtajat.

maakunnat
Kättely.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Satakunnan Osuuskaupan ex-toimitusjohtaja Matti Ojanperä, Satakunnan Puhelimen ex-toimitusjohtaja Veikko Naire ja Länsi-Suomen Osuuspankin ex-toimitusjohtaja kauppaneuvos Jukka Ramstedt kokoontuivat saman pöydän ääreen pohtimaan voiko talouselämä tehdä jotain yhtenäisen maakunnan säilymiseksi. Kaikki olivat sitä mieltä, että vaikutusmahdollisuuksia löytyy.

- Tässä maakunnassa vallitsee epäluottamus lähellä olevaa yritystä kohtaan. Meidän pitäisi vetää enemmän yhtä köyttä ja tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka suuntaavat liiketoimintaa oman maakunnan yrityksiin, Naire toteaa.

Samoilla linjoilla ovat myös muut herrat.

- Eriseuraisuutta on liikaa ja tämä on mennyt edunvalvontayhteiskunnaksi. Jokaisen maakunnan ja talousalueen pitäisi yhdessä pyrkiä viemään asioita eteenpäin. Yksittäinen sooloilu ei sovi nykyaikaan, muistuttaa Ojanperä.

Viisi kuntaa vetureina

Ramstedt uskoo, että luottamuksen puute on jo johtanut maakunnan pienenemiseen. Maakunta olisi kuitenkin vielä pelastettavissa, jos yhteistyötä tekisivät yritysten lisäksi myös kunnat.

- Satakunnassa on 21 kuntaa. Jos otamme suuruusjärjestyksessä Porin, Rauman, Ulvilan ja Kankaanpään, niin niissä asuu 2/3 maakunnan väestöstä. Jos mukaan otetaan myös Huittinen, niin alueella asuu 70 prosenttia maakunnan väestöstä. Näiden kuntien yhteistyö on tosi tärkeää. Pienemmät tulevat sitten mukana ja voivat harkita kenen kanssa kannattaa olla kavereita.

Lähteet: YLE Satakunta