Kuunteluklubi kaivaa korvat auki - kuunnelmista remixaus

Suomen ainoa kuunteluklubi sinnittelee, vaikka harva on löytänyt tiensä Hämeenlinnaan. YLE:n Radioateljee on ennakkokuunteluttanut kuunnelmia ja keskustellut tavallisten hämeenlinnalaisten kanssa jo vuosia. Sen jälkeen lavalle nousevat RinneRadiosta tutut muusikot Tapani Rinne ja Tuomas Norvio sekä Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki.

radioteatterit
Tapani Rinne ja pilli
YLE / Maarit Piri-Lahti

- Privaatti konsertti kynttilänvalossa, improvisoitua musiikkia miksattuna kuunnelmaan. Vaikea selittää, mutta Suiston Kuunteluklubille eksyneet eivät tahdo lähteä pois, kuvailee elektroniikka-tietokone taitaja Tuomas Norvio.

Tapani Rinteen mielestä on sääli, että niin harva on löytänyt tiensä Kuunteluklubille, vaikka paikka on mainio kuunnella kuunnelmia ja musiikkia.

Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki epäilee kiireistä suomalaista.

- Ehkä ihmiset myös pelkäävät kuuntelemista. Toisaalta tämä kuunteluklubi on ollut itselleni työn kannalta erittäin tärkeä koska täällä tavalliset ihmiset keskustelevat kuunnelmista usein korkeatasoisemmin kuin ammattilaiset, Huhtamäki kuvailee.

Esimerkiksi viime keväänä kuunteluklubilaiset saivat kuulla ennakkoon Hänen täytyy olla erilainen- Balladi Hallin Jannesta, mikä nappasi myöhemmin arvostetun Prix Italia pääpalkinnon.

Radioateljeen isä, feature uranuurtaja Harri Huhtamäki on halunnut laajentaa kuuntelun käsitettä ja Kuunteluklubi on omanlainen mutta harvinainen herkku Suomessa. Tunnelma hämeenlinnalaisessa klubissa on enemmän Keski-Euroopasta kun pikkukaupungista. Myös laitteet sopivat kuunnelma kuuntelemiseen.

- Meillä on aivan liian yksipuolinen käsitys kuuntelemisesta, edelleenkin.

Konsertti nauhotetaan

Keskiviikkona 23. marraskuuta Kuunteluklubilla kuunnellaan Veistoksen hahmo- neljän kuvanveistäjän työt.

Wäinö Aaltonen veisti kiveä ja valoi pronssiin, antiikin Feidias tyrmistytti katsojat jättiläisveistoksillaan. He loivat patsaita. Tämän ohjelman taiteilijat kertovat mitä he tekevät. Puu, betoni, teräs, valo, sähkö ovat heidän suunnittelemiensa, rakentamiensa ja luomiensa esineiden ja hahmojen materiaaleja ja elementtejä. Kuvanveisto on käsityön ja käsitteellisen ajattelun yhdistelmä, tehdään esineitä jotka tarkoittavat jotakin. Ohjelman taiteilijat ovat Virpi Kanto, Jukka Lehtinen, Tapani Kokko ja Antero Toikka.

Ateljee-ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus on Pekka Kyrön, joka on myös kertojana Milka Ahlrothin ohella. Tekninen toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki.

Kuuntelun ja keskustelun jälkeen Radioateljeetrio: Tapani Rinne; bassoklarinetti, Tuomas Norvio; elektroniikka ja Harri Huhtamäki; kitara esittävät musiikillisen version Veistoksen hahmo ohjelmasta. Konsertti nauhoitetaan.

Lähteet: YLE Häme