Hyppää sisältöön

Irrota ennen kuin ajat - lämmittimen johdon unohtaminen voi käydä kalliiksi

Tienposkessa lojuvat lohkolämmittimen johdot ovat varma talven merkki. Aamuinen kiire voi käydä autoilijalle kalliiksi. Lasku lämmitysjohdon irrottamisen unohtamisesta saattaa nousta satoihin euroihin, jos johto rikkoo vauhdissa lepattaessaan auton puskurin. Unohteluja sattuu eniten alkutalvella eli lämmityskauden ensimetreillä.

Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Irrottamatta jäänyt auton lämmitysjohto voi raahautua pitkäänkin matkan auton mukana. Joskus kiireinen työmatka-autoilija huomaa unohtaneensa irrottaa lämmitysjohdon vasta työpaikan pihalla, kun koko matkan mukana roikkunut piuha löytyy auton keulan tai renkaan alta. Matkan aikana johto on voinut moukaroida puskuriin reikiä ja seurauksena ovat monien satojen eurojen hintaiset korjaukset. Myös peltitöitä mukana raahautuva johto voi aiheuttaa, jos se pääsee hakkaamaan auton kylkeen uusia kuvioita.

Autolle aiheutuvien vaurioiden lisäksi irrottamatta jäänyt johto voi rikkoa myös pistorasian. Lapualainen autohuoltoyrittäjä Jari Pihlajamaa tuntee jokatalvisen ilmiön.

- Varsinkin näin lämmityskauden alkupuolella on hyvinkin yleistä, että johto unohtuu seinään. kun lähdetään pikkuisen kiireessä aamulla ajamaan.

Tänäkin syksynä muutamia johdon irrottamisen unohtaneita asiakkaita on Pihlajamaalla jo käynyt. Korjaustoimenpiteet ovat onneksi rajoittuneet lämmitysjohdon tai autoon kiinteästi asennetun niin sanotun panssarijohdon vaihtoon.

Jari Pihlajamaa ei mielellään profiloi tyypillistä johtounohtajaa esimerkiksi sukupuolen mukaan. Tosin hän tunnustaa, että hieman useammin hänelle ohjautuu näiden huolien kanssa naisasiakkaita, mutta osavastuun unohteluista hän vierittää miehille.

- Joskus on käynyt niinkin, että talon isäntä on hyvää hyvyyttään laittanut auton illalla lämpiämään ja aamulla rouva ei sitten johtoa huomaa irrottaa, kun ei sitä itse ole kytkenytkään.

Eräässä perheessä unohtamisille on löydetty ehkäisykeino jatkojohdosta. Riittävän pitkän johdon voi kietaista kuljettajanpuoleisen peilin ympärille, tämä toimii autoilemaan lähtevälle merkkinä siitä, että auto on lämpiämässä.