Tunnearvo on kultaakin kalliimpaa

Käsityön arvostuksen ja kullan hinnan nousu lisäävät mittatilauskorujen kysyntää. Yhä useampi haluaa uniikin korun. Mummon vihkisormus saa pienellä lisällä uutta loistetta.

Korut ja jalokivet
Kultaseppä työstää sormusta.
Kultaseppä tekee käsityötä.YLE Keski-Suomi / Leena Petman

Yksilöllisiä koruja halutaan yhä enemmän.

- Kymmenen viime vuoden aikana kysyntä on lisääntynyt todella paljon. Syy on varmaankin suomalaisen käsityön arvostuksessa, halutaan omannäköisiä koruja, arvelee kultaseppä Jouni Saarenpää kultasepänliike Qivasta.

Myös kallistunut kullan maailmanmarkkinahinta saattaa näkyä mittatilaustöiden kysynnässä.

- Romukultaa tuodaan paljon, sillä voi säästää varsinkin massiivisissa tuotteissa, Saarenpää jatkaa.

Yksinkertainen on korutyyleissä kaunista. Valkokulta on suosituinta, ja varsinkin miehet ovat innostuneet myös titaanisormuksista.

- Timanteissa kirkkaat ovat selvä ykkönen, mutta värejäkin löytyy. Esimerkiksi pinkkiä, turkoosia ja ihan mustaakin timanttia halutaan, kertoo kultaseppä Pasi Torkkeli Jyväskylästä.

Kaikenlaisia koruja voidaan muokata ja viilata, mutta vanhoja koruja ei raaskita laittaa sulatusuuniin. Perintökorujakin voidaan kuitenkin Jouni Saarenpään mukaan hienosäätää.

- Mummon vanhasta kihla- tai vihkisormuksesta saadaan vaikkapa timantteja lisäämällä kuin uusi, mutta silti siinä säilyy se tunnearvo ja jatkumo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi