Ateria-automaatti lisää vapautta ja yksinäisyyttä

Suomalainen keksintö, Menumatti pyrkii lisäämään ikäihmisten valinnan vapautta, mutta pahimmillaan vie päivän ainoan ihmiskontaktin. Käyttäjiä ateria-automaatilla on tällä hetkellä Suomessa noin 600. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kokeilee laitteen käyttöä vanhusten kotona asumisen tukemisessa.

ateriat
MENUMAT ruoka-automaatti
YLE
Menumat ateria
Katso millaisia aterioita saa ateria-automaatista

Menumatti on puhuva, pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä, josta löytyy kaikkiaan 18 ruokaa. Käyttäjä voi itse valita tulevien viikkojen ateriat.

- Tämä on niin helppo käyttää. Valitsen ruuan ja painan vihreää nappia, kertoo kuukauden Menumattia kokeillut 72-vuotias Mirja Hämäläinen Taipalsaarelta.

Haja-asutusalueilla asuvien vanhuksien hoito helpottuu, kun tiettömien taipaleiden taakse ei tarvitse kuljettaa lämmintä ruokaa päivittäin. Ihmiskontaktit voivat jäädä vähiin, jos ainoa kontakti ihmisiin on ollut ateriapalvelun ruoantuoja.

- Aterian tuoja melkein itki viimeisellä kerralla kun kävi ja kyseli, että kuka sinua käy nyt katsomassa. Mie sanoin, että voithan sie käydä muutenkin vilkaisemassa vaikka et ruokaa tuokaan, kertoo Mirja Hämäläinen.

Bisnes-luokan lentokoneruokaa

Ruoan on suunnitellut ja valmistanut Finnairin tytäryhtiö Finnair Catering. Lentokone ruuasta monella ei ole positiivista sanottavaa.

- Mutta tämä on bisnesluokan ruokaa, kehaisee Menumat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttinen.

Laitteen kehittäjä Jukka Penttisen mukaan Menumatti on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen keksintö. Laitetta on kehitelty 2000-luvun alusta asti ja nyt käytössä on jo kolmas versio, joka on tarpeeksi yksinkertainen. Siinä on vain yksi, vihreä nappi.

- Lisäksi voi päättää syökö kala- vai liharuokaa ja syökö kerran vai kahdesti päivässä. Myös saa päättää milloin sen ruuan syö, kertoo automaatin hyviä puolia Merja Tepponen Eksoten kehittämisjohtaja.

Automaatista ei suunnitella ateriapalvelun korvaajaa vaan Menumatilla yritetään lisätä vanhusten valinnan vapautta ja tukea kotona asumista.

- Hyvää ruoka kyllä on, mutta suolaa voisi lisätä, arvioi kuukauden päivät automaatin aterioita nauttinut Mirja Hämäläinen.

Menumatin avulla voidaan myös seurata, että ruuat tulevat syödyksi. Automaatin kautta lähtee nimittäin tekstiviesti esimerkiksi omaisille tai hoitajille, jos vanhus ei ole nauttinut ateriaansa tai kaappi alkaa käydä tyhjäksi ruuasta.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Elli Sormunen