Downshiftaus saattaa vahvistaa perinteisiä sukupuolirooleja

Moni vanhempi etsii helpotusta kiireiseen arkeensa downshiftaamisesta eli töiden ja kulutuksen vähentämisestä. Mikäli ilmiö yleistyy naisten parissa, sen pelätään vahvistavan perinteisiä sukupuolirooleja.

Emäntä häärää keittiössään v. 1946. Kuva: YLE

THL:n taannoisen kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia ruuhkavuosia elävistä vanhemmista on huolissaan jaksamisestaan.

- Kyselyn mukaan äidit ovat isiä huolestuneempia. Ehkä siksi, että usein arjen pyörittäminen on enemmän äitien vastuulla, arvelee THL:n erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula.

Osa hyvin toimeentulevista vanhemmista etsii apua kiireeseen downshiftaamisesta, jossa töiden tekemistä vähennetään samalla kun kulutusta ja kuluja karsitaan. Kyseessä on etuoikeutettujen ilmiö.

- Siinä tullaan alas tietystä elintasosta. Jos elintaso on valmiiksi kovin matala, ei siitä voi tulla enää alaspäin, Lammi-Taskula toteaa.

”Itsekäs ilmiö”

Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtajan Matti Apusen mielestä kyse on ilmiöstä, jossa ihminen päättää laskea työpanostaan pysyvästi. Apunen ei laske downshiftaamiseksi väliaikaista töiden vähentämistä. Hän pitää downshiftausta itsekkäänä.

- Mielestäni se on itsekästä ajattelua, jos se lähtee siitä, että teen vain sen, mikä minulle riittää ja mikä minusta on mukavaa. Omasta mukavuudesta tehdään normi. Ihminen ei kuitenkaan työskentele vain itseään vaan koko yhteiskuntaa varten. Työssä käyvien panosta tarvitaan myös niiden elämän rahoittamiseen, jotka eivät siihen itse pysty, Apunen sanoo.

Hän myös ihmettelee puhetta, jossa työn merkitystä vähätellään.

- Katsotaan, että elämän todelliset projektit on jossain toisaalla. Mielestäni ihminen toteuttaa itseään parhaiten tekemällä oikeaa, merkityksellistä työtä.

Downshiftaus houkuttelee naisia

Vaikka ilmiötä ei ole vielä tutkittu, se vaikuttaa houkuttelevan erityisesti koulutettuja, hyvässä asemassa olevia naisia. Ilmiön yleistyessä erityisesti naisten keskuudessa sillä saattaa olla vaikutusta sukupuolten väliseen työnjakoon.

Tutkimuksissa on huomattu, että vaikka pariskunnat olisivat hoitaneet kotitöitä tasaisesti ennen lasten syntymää, päätyvät suurimman osan vanhempainvapaista pitäneet naiset helposti tekemään enemmän kotitöitä vapaiden päätyttyä. Mikäli naiset vähentävät töiden tekemistä, se todennäköisesti lisää heidän vastuutaan kodista.

Ilmiöllä saattaa olla vaikutusta myös naisten etenemiseen työuralla.

- Voi olla niin, että jos vaativista työtehtävistä kieltäytyy, niitä ei myöhemmin tarjota, arvioi Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.