Palmuöljyplantaasien väitetään maksaneen apinoiden tapporahaa Indonesiassa

Indonesian poliisi on pidättänyt kaksi miestä, jotka ovat tunnustaneet tappaneensa ainakin 20 uhanalaista orankia sekä useita nenäapinoita Borneossa. Miehet väittävät palmuöljyplantaasien omistajien maksaneen heille tapporahaa jokaisesta tapetusta apinasta.

Ulkomaat

Miesten mukaan apinoita tappamalla suojellaan palmuöljyplantaaseja eläimien aiheuttamilta tuhoilta.

Miehet ovat myöntäneet ajaneensa apinoita takaa koirien avulla ja ampuneensa tai hakanneensa kiinnisaamansa eläimet hengiltä. Tappajia uhkaa viiden vuoden vankeustuomio.

Tappajien jäljille päästiin, kun tutkijat löysivät tapettujen apinoiden jäänteitä. Jäännöksiä tutkineen yliopistotutkijan mukaan on todennäköistä, että apinoiden tappamiseen on osallistunut kahden kiinnijääneen miehen lisäksi muitakin. Tutkija Yaya Rayadin sanoo toimittaneensa viranomaisille jo vuonna 2008 todisteita palmuöljyplantaasien tarjoamista tapporahoista, mutta asialle ei ole tehty mitään.

90 prosenttia maailman orangeista elää Indonesiassa. Niitä arvioidaan olevan jäljellä 50 000 - 60 000. Viime viikolla julkaistun 20 luontojärjestön tekemän tutkimuksen mukaan Indonesian puoleisessa Borneossa sijaitsevissa kylissä asuvat ihmiset tappavat vuodessa ainakin 750 uhanalaista orankia.

Lähteet: AP