Nuori lintuharrastaja on todellinen megarari

Kaarinalainen 17-vuotias Kim Kuntze on valittu vuoden 2011 nuoreksi lintuharrastajaksi. Valinnan tehnyt Bird Life Suomi perustelee valintaansa sillä, että Kuntze on nuoresta iästään huolimatta osoittanut monipuolista aktiivisuutta harrastuksen eri osa-alueilla.

luonto
Vuoden nuori lintuharrastaja Kim Kuntze.
Vuoden nuori lintuharrastaja Kim Kuntze.Päivi Kuntze

Kim Kuntze on harrastanut lintuja seitsemän vuoden ajan. Alkusysäys tuli sattumalta, kun hän päätti lähteä Turun lintutieteellisen yhdistyksen (TLY) järjestämälle lintukävelyretkelle talvisen Ruissaloon.

- Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut linnuista ja luonnosta. Vaikka helmikuinen lintumaailma oli hiljainen, niin opastus oli sitäkin innostavampi ja asiantunteva. Siitä tämä lähti, kiittelee Kuntze.

Seitsemässä vuodessa Kuntze on ehtinyt harrastuksessa jo moneen. Hän on tehnyt jo vuosia erilaisia vapaaehtoisia linnustonseurantalaskentoja, muun muassa talvilintu-, ruokintapaikka-, pistereitti- ja vesilintulaskentoja.

Ahkera luonnossa liikkuja

Kuntze retkeilee erityisesti kotiseudullaan Varsinais-Suomessa, jossa lempiretkikohteisiin kuuluvat Mynämäen Mietoistenlahti ja Länsi-Turunmaan Jurmo. Jälkimmäisellä toimii lintuasema, jolla hän on vieraillut useasti.

Hän on käynyt myös Luvian Säpissä nuorten lintuasemakurssilla. Lintuasemilla hän on päässyt myös harjoittelemaan lintujen käsittelyä rengastuksen yhteydessä. Tulevaisuudensuunnitelmissa siintääkin oma rengastuslupa.

- Viime keväänä toimin jo itse oppaana, kun TLY järjesti opastettuja tutustumisiltoja Turun parhailla lintupaikoilla.

Megararin fiilikset

Viime vuonna Kuntze alkoi vetää Turun lintutieteellisen yhdistyksen nuorisojaostoa. Tämän vuoden alusta hän on toiminut TLY:n sihteerinä ja hallituksen jäsenenä. Yhdistyksen jäsen hän on ollut harrastustaipaleensa alkuvaiheesta saakka.

- Valitettavasti lintuharrastus ei ole tällä hetkellä nuorten parissa ihan ensimmäisten joukossa. Minulle tämä harrastus on antanut aivan mahtavia elämyksiä. Monet hienot lintupaikat ovat tulleet tutuiksi. Olen tavannut mielenkiintoisia ihmisiä ja nähnyt upeita lintuja. On kuitenkin sanottava, että lintupaikoilla nuori ihminen on nykyään todellinen megarari. Tiedän Turun seudulta vain yhden toisen 17-vuotiaan harrastajan, murehtii Kuntze.

Lähteet: YLE Turku