Ennen vanhaan pankeistakin sai vielä rahaa

Toimittaja Mikko Tuomikoski yllättää aika ajoin itsensä toteamasta, että: "Kyllä ennen vanhaan kaikki oli NIIN paljon paremmin."

Suunvuorot
Mikko Tuomikoski
YLE

Voi meitä nykyajan lellittyjä vellipöksyjä. Elämä on niin helppoa ja mukavaa, kun on kaikki nykyajan mukavuudet.

Vielä 30 vuotta sitten esimerkiksi pankissa asioiminen oli arkipäivää – rahaa nostettiin pankkitiskillä ja sinne vietiin myös laskut maksettaviksi, eikä kukaan ollut huolissaan tunnusluvuista tai kortinväärentäjistä.

1970-luvun Suomessa suurimmassa osassa talouksia oli jo puhelin, jolla saattoi soittaa vaikka minne, jos jaksoi veivata tarpeeksi numeroita. Nykyään jokaisella on matkapuhelin, jolla voi tehdä paljon enemmän ja jos ei voi, niin kotitietokoneella hoituvat loput. Jos joku olisi puhunut moisista vempaimista vaikkapa 70-luvulla, olisi puhuja varmaan viety siteissä selliin ja avain olisi heitetty pois. Eikä kehitys rajoitu pelkästään näihin laitteisiin.

1970-luvun keittiön varustus tuntuu kivikautiselta, kun sitä tarkastelee tämän päivän näkökulmasta. Missä on mikroaaltouuni? Missä sauvasekoitin? Missä on erityiskahvinkeitin ja missä vaikkapa astianpesukone? Tavallisissa keittiöissä ei tällaisia laitteita nähty, kuin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Useimmissa suomalaisissa olohuoneissa on nykyään niin iso TV, että neljäkymmentä vuotta sitten, moista ei kyetty edes kuvittelemaan. 20” kuvaruutu oli jo järkyttävän iso, puhumattakaan siitä, että kuva oli tietysti mustavalkoinen ja kanavia näkyi tasan kaksi. Kaukosäätimistä ei osattu edes uneksia.

Jos joku ohjelma jäi katsomatta, niin sitä ei päässyt katsomaan netistä, eikä ollut edes puhetta sellaisesta , nyt jo antiikkisesta vekottimesta, kuin videonauhuri. Kun ensimmäiset videonauhurit tulivat tavallisten kuluttajien ulottuville 70-luvun lopulla, olivat ne niin kalliita, että tavallisilla ihmisillä ei ollut varaa kuin haaveilla, sillä hintaa kertyi helposti kuusituhatta markkaa, eli keskivertotyöntekijän kahden kuukauden palkkaa vastaava summa.

Tässä ihan vaan muutamia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea mukavaa nykyaika on tuonut tullessaan, mutta onko kaikki sittenkään mennyt ihan niin kuin piti?

Kaiken hienon kehityksen tuloksena olemme saaneet esimerkiksi pankit, joissa ei ole rahaa. Ajatus, joka tuntuu käsittämättömältä. Ennen vanhaan, kun osti pesukoneen tai television, niin tiesi, että se kestää parikymmentä vuotta kovaa käyttöä. Senkin jälkeen niitä saattoi vielä korjauttaa, niin, että käyttövuosia tuli vielä roimasti lisää.

Aikoinaan riitti, että luki päivän sanomalehden ja katsoi iltauutiset. Niin pysyi ajan tasalla ja oli perillä koko maailman asioista. Nykyään täytyy kerran tunnissa käydä netissä katsomassa ex-kohumissin entisen äidin poikaystävän nykyisen koiran kuvaa ja Madonnan kalsareita ja sitten vasta ollaan tyytyväisiä.

Toivottavasti kukaan ei sentään keksi aikakonetta, joka veisi takaisin vanhoihin hyviin aikoihin. Silloin menisivät nekin pilalle, sillä aika ei enää kultaisi muistoja.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski