Petra löysi miljoonan euron taideteoksen!

Arjen löytöretkeilijöiden viikkotehtävänä niin Meiju Niskalan kalenterikirjassa kuin YLE Turun Radiossakin oli antaa taidetta. Niinpä Valtteri Lipastin miljoonan euron arvoinen taulu Köyhän kotirouvan muotokuva paketoitiin ja jätettiin Turun kävelykadulle. Petra Määttänen löysi paketin matkalla töihin.

Arjen löytöretkeilijät
Petra Määttänen ja työkaverit.
Petra Määttänen löysi taidelahjan samana päivänä kun täytti 40 ja puoli vuotta.YLE Turku / Kalle Talonen

Komeaan pakettiin piilotettu taulu jätettiin odottamaan uutta omistajaansa koruliikkeen kulmalle. Mukana oli saatekirje, jossa luki näin:

TERVE JA ONNEKSI OLKOON!

Olet löytänyt Arjen löytöretkeilijöiden taideteoksen. Sen on tehnyt Valtteri Lipasti.

Se on sinun, saat pitää sen.

Teos ja sen antaminen sinulle liittyy Meiju Niskalan kirjoittamaan Arjen löytöretkeilijät – kalenterikirjaan. Kirjassa on tehtävä joka viikolle ja tämän viikon tehtävä oli ”Anna taidetta”.

Olemme tehneet koko vuoden Meijun kirjaan perustuen radio-ohjelmaa YLE Turun Radioon. Tämänkin teoksen vapauttamisesta kaupungille teimme suoraa ohjelmaa, jossa toivoimme myös, että teoksen löytäjä ottaisi yhteyttä.

Toivoisimmekin siis, että voisit lähettää sähköpostia, soittaa meille tai tulla käymään, jotta kuulisimme, mitä mieltä olet Valtterin teoksesta ja miltä taiteen löytäminen tuntui.

Toivottavasti Valtterin teos löytää kauttasi hyvän kodin.

Terveisin,

Kalle Talonen, Meiju Niskala, Valtteri Lipasti

Miljoonan euron lahjoitus

Koko löytöretkeilijäryhmä oli sitä mieltä, että Valtteri Lipasti on varsin jalo taiteilija. Lahjoittihan hän peräti miljoonan euron arvoisen teoksen Arjen löytöretkeilijöiden tarpeisiin.

- Tämä Köyhän kotirouvan muotokuva on itselleni hyvin rakas teos. Se on muutamassakin kansankuppilassa ollut myytävänä miljoonan euron hintaan. En ole sitä voinut kuitenkaan myydä, kun kenelläkään ei ole ollut vielä rahaa eikä tätä voi alihintaankaan myydä, koska hinta liittyy tähän työhön ja tähän naiseen. Mutta nyt voin antaa sen, taiteilija Lipasti selventää.

Hän toivoo kuulevansa jatkossa, millaiseen kotiin tämä taulu on päätynyt. Muuten Valtteri Lipasti ei omien sanojensa mukaan palautetta pahemmin kerjää. Hän kuitenkin myöntää monelle taiteilijalle epätyypilliseen, mutta rehelliseen tapaan pitävänsä enemmän juuri tietynlaisesta palautteesta.

- Positiivista palautetta on ihana ottaa vastaan, jos se on negatiivistä niin sitä on kauhean kurja ottaa vastaan.

Onnellinen uusi omistaja

Ja positiivista palautetta ropisikin seuraavana päivänä. Turkulainen Petra Määttänen huomasi paketin.

- Kävelin apein tunnelmin töihin maanantaiaamuna ja näin suuren oranssin paketin nojaamassa talon seinään. Ajattelin, että jos en nyt mene katsomaan mikä se on, niin kaduttaa myöhemmin. Heitin jumppakassin työpaikan aulaan ja lähdin hakemaan pakettia. Ehdin ennen kuin kukaan muu oli tarrannut siihen.

Petra vei paketin työpaikalleen Turun tilaliikelaitoksen tiloihin. Työkaverit suhtautuivat asiaan innokkaasti.

- Reino tuli heti auttamaan ovissa. Sen jälkeen ihmiset ovat käyneet tätä pakettia ihmettelemässä ja ihmetelleet, että miten niin löysit? Mihin aiot tämän palauttaa? Mutta en aio palauttaa mihinkään.

Petra Määttänen kutsui työkaverinsa sekä YLE Turun Radion mukaan huoneeseensa paketin avajaisseremoniaan. Kuohuviinistäkin oli puhetta, mutta kun sitä ei löytynyt, tyydyttiin tilaliikelaitoksen suklaaseen. Paketin avaamisen jälkeen kaikki ihastelivat Valtteri Lipastin luomusta. Arveltiin, nostaako miljoonan euron teos tilaliikelaitoksen tilojen arvoa.

- Koska tämä on minun omani niin sitä ei merkitä meidän taseeseen vielä, Petra hauskuutti työkavereitaan.

- Itse kuva on moderni. Köyhällä kotirouvalla on aistittavissa rikas sisäinen maailma. Tämä on oikeasti hieno ja ylittää odotukset ihan ehdottomasti. Olen superiloinen, että poimin sen mukaan. Ja laitan kyllä vielä viestiä Valtterille.

Taidetta kansalle!

Anna taidetta -viikko huipentuu lauantaina 19.11. Silloin Turun kauppatorille pystytetään taideteltta, josta reilut 80 valittua kaupunkilaista saa valita arvotussa järjestyksessä kukin yhden paketin. Paketoituna on eri alojen taiteilijoiden lahjoittamia teoksia. Hakemuksia taiteen vastaanottajiksi tuli yli 300.

- Tulkaa kurkkaamaan telttaan joka tapauksessa liikutte lauantaina keskustassa päin, Meiju Niskala kannustaa. Hovimestareina on tunnettuja esitystaiteilijoita, kuten Valtteri Lipasti. Vaikka telttaan eivät pääse sisään kuin ne, jotka hakemuksien perusteella valittiin taiteen vastaanottajiksi, niin teltassa on tirkistelyaukkoja, joista näkee mitä sisällä tapahtuu!

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen