Pilapiirtäjän pitää olla valpas ja nopea

Jouko Innanen on sanomalehden pilapiirtäjä. Hänen täytyy olla maailmanmenossa valpas ja nopea. Se onnistuu nykyään myös vanhassa kansakoulussa keskellä metsää.

pilapiirrokset
Pilapiirtäjä Jouko Innanen.
Jouko Innasen ja muiden pilapiirtäjien vakiohahmo oli aikanaan myös presidentti Ahtisaari.YLE / Paavo Koponen

Pilapiirtäjä Joukon vakioasiakkaita ovat Varsinais-Suomen valtalehti Turun Sanomat, valtakunnallinen Iltalehti sekä eteläsavolaiset sanomalehdet Itä-Savo ja Länsi-Savo. Lisänä on muutama muukin julkaisu.

Pilapiirrosten on oltava päiväkohtaisia ja tuoreita, eli maailman menoa on seurattava hetkestä hetkeen. Toisaalta kuvien luomiselle on eduksi maaseudun rauha. Jouko Innanen löysi ihannepaikkansa vanhasta koulusta Sulkavalta.

- Kuuntelen radiota, seuraan internetiä ja piirrän ja piirrän ja piirrän. Siihen menee puolet päivästä ja tuloksena on kasa luonnoksia. Niistä sitten syntyy lopullinen idea, kertoo Innanen.

Pilapiirros on journalistinen taideteos

- Pidän siitä, että kuvassa on kiva sommittelu ja jokin jännite, mutta se ei riitä. Pilapiirroksen täytyy liittyä johonkin tunnettuun uutiseen. Ideaa täytyy pelkistää ja korostaa. Jos saa puristettua visuaalisen kuvan mahdollisimman vähällä tekstillä, niin siitä minä tykkään, Innanen määrittelee.

Pilapiirtäjän ura vei miehen kesken arkkitehtiopintojen. Tosin jo koulukirjojen marginaalit täyttyivät kuvista. Ainekirjoituksistakin tuli sarjakuvia. Pilapiirtäjäksi ei voi valmistua opiskelemalla, vaan siihen on oltava synnynnäinen taipumus.

- Toiselle piirtäjälle voi kyllä neuvoa sommittelua ja kirjoittamista, mutta ei tapaa ajatella tai olla ajattelematta, sanoo Innanen. Prosessi on jokaisella erilainen.

Pilapiirros on Innasen mielestä journalismia. Se on kuin kuvallinen pakina. Lähtökohtana on ajankohtainen uutinen. Jos kuva on ajaton, niin sen täytyy olla vastaavasti paljon parempi, jotta kokonaisuus olisi onnistunut.

Poliittisen pilapiirtäjän viitta on kuitenkin nykyään raskas. Ei ole enää suuria voimakkaita valtiomieshahmoja, eivätkä puolueiden profiilit niin selkeitä. Esille nousee usein poliittisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksettömiä asioita.

Katoaako pilapiirros?

- Kollegoiden kanssa olemme olleet huolissamme siitä, miten pilapiirroksen käy. Kaikki nykyiset piirtäjät ovat tehneet jo pari- kolmekymmentä vuotta, eikä uusia ole tullut. Ehkä tilalle tulee esimerkiksi sarjakuvaa, Jouko Innanen pohtii.

Maailmaa päivittäin kommentoivan pilapiirtäjän täytyy sitoutua työhönsä. Kuvia pitää syntyä useitakin päivittäin. Kun on luvannut, niin työ on tehtävä lehden toimitukselliseen takarajaan mennessä.

- Kun deadline lähestyy, niin se on sitten tehtävä vaikka itkun kanssa, Jouko Innanen sanoo, eikä hymyile yhtään.

Lähteet: YLE Etelä-Savo