Tanska on sallimassa homojen kirkkohäät

Tanskan hallitus on päättänyt, että kirkkohäät ja puoliso-nimitys kuuluvat homoseksuaaleille siinä missä heteroillekin, kertoo sukupuolten tasa-arvosta ja kirkollisista asioista vastaava ministeriö. Se aikoo antaa asiasta piakkoin lakiesityksen kansankäräjille, ja lain odotetaan tulevan voimaan kesään mennessä.

Ulkomaat
YLE

Tanska oli maailman ensimmäinen maa, joka salli samaa sukupuolta oleville pariskunnille virallisesti rekisteröidyt parisuhteet. Laki tuli voimaan vuonna 1989.

Vuodesta 1997 kirkko on tarjonnut homo- ja lesboliitoille siunauksen, mutta hääseremoniaa heille ei ole suotu. Heitä ei myöskään ole rekisteröity pariskunnaksi kirkonkirjoihin. Toissa vuonna kahden naisen tai kahden miehen perheet saivat Tanskassa adoptio-oikeuden.

Uusi laki sallii papin kieltäytyä vihkimisestä, jos hän kokee sen uskonsa vastaiseksi. Tanskan yleisradioyhtiön DR:n tuoreen kyselyn mukaan 62 prosenttia papeista kannattaa homoseksuaalien kirkollista vihkimistä. Sitä vastaan on 28 prosenttia.

Kansalaisista 60 prosenttia on täysin tai enimmäkseen homohäiden kannalla. Pappien tavoin myös kansasta 28 prosenttia on niitä vastaan, DR:n kysely kertoo.

Kirkollisista asioista vastaava ministeri Manu Sareen sanoo, että lakiin saattaa tulla erilaiset vihkikaavat hetero- ja homoliitoille. Hallitus neuvottelee asiasta kansankirkon kanssa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset