1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä uhkaa Start-sopimuksen irtisanomisella

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev uhkaa Venäjän eroavan ydinaseita rajoittavasta Start-sopimuksesta, mikäli sotilasliitto Nato jatkaa ohjuskilpensä rakentamista Euroopassa. Yhdysvaltain mukaan Medvedevin kanta ei vaikuta Naton suunnitelmiin. Naton pääsihteeri puolestaan pahoittelee Venäjän reaktion voimakkuutta.

Medvedevin mukaan Venäjä sijoittaisi ohjuksia ainakin Kaliningradiin. Kuva: YLE Grafiikka

Start-sopimus rajoittaa Venäjän ja Yhdysvaltojen strategisten ydinkärkien määrän 1 550:een ja laukaisualustojen eli ohjusten ja pommikoneiden määrän 700:aan.

Startista vetäytymisen lisäksi Venäjä varoittaa sijoittavansa Iskander-ohjuksiaan länsi- ja eteläosiinsa vastavetona ohjuskilvelle. Medvedev sanoi televisiopuheessa, että Venäjä sijoittaa tarvittaessa ohjuksia ainakin Kaliningradiin.

Puolaan, Romaniaan ja Turkkiin rakennettava Naton ohjuskilpi on Yhdysvaltain mukaan tarkoitettu suojautumiseen Iranin kaltaisten maiden uhkaa vastaan. Venäjä kuitenkin uskoo, että ohjuskilpi on tarkoitettu sitä vastaan.

Yhdysvallat ja Nato rauhoittelivat

Venäjä on uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla useita kertoja aiemminkin. Myös Yhdysvaltain hallituksen vastaus on ennallaan: sen mukaan Venäjällä ei ole mitään syytä huoleen.

- Olemme selittäneet Venäjälle monia kanavia pitkin, ettei ohjuspuolustusjärjestelmä ole tarkoitettu uhkaksi Venäjälle eikä edes sopisi sellaiseksi, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Tommy Vietor.

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen puolestaan vakuuttaa, ettei ohjuskilvellä ole tarkoitus horjuttaa Euroopan sisäistä sotilaallista tasapainoa.

Rasmussen muistutti Naton viimevuotisesta ehdotuksesta, jossa Venäjää pyydettiin keskustelemaan mahdollisesta strategisesta kumppaanuudesta. Tarjous on yhä voimassa, hän sanoi.

- Yhteistyö ohjuspuolustusjärjestelmässä antaisi Natolle ja Venäjälle mahdollisuuden käsitellä sekä uusia uhkia että vanhoja epäluuloja, Rasmussen sanoi.