1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Arabien kansannousu kaatoi taas presidentin

Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh on allekirjoittanut sopimuksen, jossa hän suostuu luopumaan vallasta. Kansannousun yhteydenotoissa haavoittunut Saleh aikoo matkustaa Yhdysvaltoihin saamaan hoitoa. Jemenissä kansa juhlii epäsuositun johtajan eroa ja arabien kansannousun uusinta saavutusta.

Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Allekirjoitusseremonia järjestettiin Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa ja se näytettiin Saudi-Arabian televisiossa. Seremoniassa paikalla olivat myös Saudi-Arabian kuningas Abdullah ja kruununprinssi Nayef.

Jemenin opposition edustajat allekirjoittivat sopimuksen Salehin jälkeen.

Sopimusluonnoksen ovat laatineet Persianlahden maat, jotka toimivat välittäjinä Salehin kannattajien ja vastustajien välillä.

Sopimuksen mukaan Saleh luovuttaa presidentin valtaoikeudet maan varapresidentille Abdrabuh Mansur Hadille, mutta jää vielä 90 päivän ajaksi maan kunniapresidentiksi. Saleh saa syytesuojan huolimatta siitä, että häntä on syytetty suurista ihmisoikeusrikoksista 33 vuotta kestäneen valtakautensa aikana.

Varapresidentti alkaa neuvottelemaan uuden väliaikaisen hallituksen muodostamisesta. Hallitukseen osallistuisi myös oppositiopuolueita. Varapresidentti alkaa valmistella myös uusia vaaleja, jotka järjestetään em. kolmen kuukauden sisällä.

Saleh sanoo kannattavansa täysin nyt hyväksyttyä sopimusta. Hän aikoo matkustaa heti Yhdysvaltoihin saamaan hoitoa vammoihinsa, jotka sai häntä vastaan tehdyn kranaatti-iskun yhteydessä. Iskun jälkeen hän oli pitkään hoidettavana Saudi-Arabiassa.

Salehin hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat halvaannuttaneet Jemeniä kuukausia, ja väkivaltaisuuksissa on kuollut satoja ihmisiä. Islamistikapinalliset ovat käyttäneet kaaosta hyväkseen ja vahvistaneet asemiaan Jemenin eteläosassa.

Televisiokuvien mukaan Jemenin pääkaupungissa Sanaassa suuret väkijoukot ovat kokoontuneet kaduille juhlimaan epäsuositun johtajan väistymistä ja arabien kansannousun uusinta saavustusta.