1. yle.fi
  2. Uutiset

Huopasaippualla persoonallista lämpöä kylppäriin

Huovutetun saippuan valmistus on helppoa. Saippualla, villalla, sukkahousuilla ja vedellä homma hoituu. Huovutetun saippuan käytössä on se etu, että sen voi laskea lavuaarin reunalle, eikä siitä jää lilluvaa lammikkoa saippuan alle.

saippua
Huopasaippuoita ja niiden tekemiseen käytettäviä työvälineitä.
YLE / Raila Paavola

Huopasaippuaan tarvitset minkä tahansa palasaippuan ja huopuvaa villaa. Välineistöksi riittää vesiastia ja sukkahousun kärjestä pala.

Jos saippua on teräväkulmainen, on sitä syytä pyöristää perunankuorimaveitsen avulla.

Kierrä villaa saippuan ympärille mahdollisimman tiukkaan. Samalla voit kuvioida pintaa käyttämällä erivärisiä villoja. Jos haluat tietyn kuvion saippuan pintaan, esihuovuta pala villaa levyksi, josta leikkaat haluamasi kuvion. Kuvio kannattaa kiinnittää varovasti harsimalla pohjavillan pintaan, jotta se pysyy paikallaan huovutuksen ajan.

Laita villoilla kierretty saippua sukkahousun kärkeen, ja sido mytty tiukalle solmulle, jotta villa pysyy huovutettaessa paikallaan.

Näin huovutat

Kostuta mytty kädenlämpöisellä vedellä, ja painele villat kiinni toisiinsa. Tämän jälkeen veden ja varovaisen käsillä hankaamisen avulla huovuta villa saippuan ympärille. Kun tuntuu, että villa alkaa tulla läpi sukkahoususta, voit poistaa sukkahousun ja jatkaa huovuttamista villapinnalla kunnes työ on valmis ja villa huopunut tiiviisti saippuan ympärille.

Huovutetun saippuan valmistusta neuvoi käsityönopettaja Paula Tiala.

Lähteet: YLE/Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi