1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaisan särkipulla kelpais sullekin

Kallista kalaa ei ole pakko ostaa, sillä särjestä, lahnasta ja suutarista saa hyvää ruokaa. Ongelma on siinä, että näitä kaloja ei juurikaan kaupasta löydä. Valonian lahnaillassa särkiherkkuja oli tarjolla ja tarjottimet tyhjenivät pikavauhdilla.

särki
Särkipullat tirisevät pannulla.

Rymättylän rantamaisemissa varttunut Kaisa Suovanen on tottunut syömään monen sortin kalaa. Nyt hän toimii kokkina Naantalissa ja kehittelee ohessa reseptejä vähemmän suosituille kalalajeille.

Tuorein palkinto tuli reseptistä, jossa pääosissa esiintyy suutari, tuo matalien vesien kulkija.

Suovasen mukaan suutari, lahna tai särki on makunsa puolesta kelpo kala. Särjen makua voi Kaisan vinkin mukaan pyöristää valkosipulilla. Suutarin ja lahnan saa maistuvaksi uunilahnan reseptiä käyttäen. Särjen piikkiongelman voi puolestaan ohittaa jauhamalla kalan.

Valonia täyttyi herkuttelijoista

Naantalin ammattiopistoon Kaisa Suovanen kutsuttiin opastamaan särjen, lahnan ja suutarin perkauksessa ja ruokien teossa. Keittiössä syntyi särkipullia, marinoidusta särjestä ja perunasta pinottuja herkkupaloja sekä savukalalevitettä tumman leivän päälle.

Valonian tiistainen lahnailta alkoi kuudelta, mutta väkeä oli oven takana ruuhkaksi asti jo varttia aiemmin. Kaikkiaan Valoniassa vieraili illan aikana satoja ihmisiä.

Palaute kalaherkuista oli hyvä ja maistiaisvadit tyhjenivät vauhdilla. Moni kysyikin, miksei tällaista kalaruokaa saa useammin.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi