1. yle.fi
  2. Uutiset

Haavisto ja Soini eri linjoilla downshiftaamisesta

Sekä Pekka Haavisto (vihr.) että Timo Soini (ps.) peräävät eväitä työssä jaksamiseen. Downshiftaamisesta miehet kuitenkin ovat eri mieltä. Oravanpyörästä pudottautuminen voi Haaviston mukaan pidentää työuraa, Soini taas muistuttaa, että palvelut ja etuudet tarvitsevat maksajia ja ilmainen koulutus on maksettava takaisin.

talous
YLE

Eduskunnan kuppilassa jututetut presidenttiehdokkaat jakavat huolen keski-ikäisten uupumisesta. Samaan aikaan kun työelämä on vaativimmillaan, painaa vastuu lapsista ja omista, ikääntyvistä vanhemmista. Työuran pidentämiseen ja työssä jaksamiseen pitäisi löytää uusia eväitä.

- Minusta tuntuu, että keski-ikäistä miestä, ja tietysti naistakin, rusennetaan joka puolelta, puuskahtaa Soini.

- Keskellä työelämää moni prakaa, työasiat ja perhe painavat päälle ja elämä on liian stressaavaa, säestää Haavisto.

Soinin mielestä ihmisten on otettava vastuuta jaksamisestaan, eikä itseään pidä ajaa loppuun. Trendikkääseen downshiftaamiseen mies kuitenkin suhtautuu varauksella. Palvelut ja etuudet eivät ole ilmaisia - toisin kuin koulutus, Soini muistuttaa.

- Monilla meistä on toivottavasti pitkä elämä ja siinä voi olla myös sellainen vaihe, jossa vähän himmaillaan. Sitten kun on taas resurssia tehdä töitä, niin niitä pitää tehdä. Me mielellämme haalimme ja vaadimme kaikenlaisia etuisuuksia, mutta jonkun ne täytyy maksaakin. Jos on lahjaksi ilmaiseksi saatu yhteiskunnalta ilmainen koulutus, niin se on jotain, mistä on syytä antaa takaisinkin yhteiskunnalle, varsinkin jos on lahjoja.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto puolestaan on läheltä nähnyt, miten työtaakan keventäminen voi parantaa elämänlaatua. Miehen ystäväpiiristä löytyvät downshiftaajat ovat vaihtaneet uraputken parempaan arkeen.

- He käyttävät enemmän aikaa perheeseen,lapsiin ja omiin vanhempiinsa, eivätkä ole enää mukana tässä kulutusmyllyssä. Downshiftaaminen on mahdollisuus, elämäntilanteetkin ovat erilaisia: omien lasten ja vanhempien hoito voi esimerkiksi vaatia välillä paljonkin. Emmekä me elän rahan takia, vaan hyvän elämän. Jos keskellä työuraa voi keventää, niin sillä työuralla jaksaa olla pidempään.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi