Maailman kantaesitys Rovaniemellä

Rovaniemen teatterissa nähtävä "Ruijan suomalaisia"-näytelmä kuvaa ensimmäisten suomalaismuuttajien ankaraa elämää Jäämeren rannoilla. Suurina nälkävuosina 1800-luvulla suomalaisia muutti sankoin joukoin Pohjois-Norjaan paremman elämän toivossa.

näytelmät
Sana- ja esittävien taiteiden läänintaiteilija Tuula Väisänen
YLE / Sauli Antikainen

Pohjois-Norjan kalatehtaat ovat antaneet leivän monelle suomalaiselle jo 1800-luvulta lähtien. Elämä Ruijassa oli ankaraa ja sitä elettiin meren ehdoilla, mutta kala antoi leivän. Noiden sittemmin kveeneiksi kutsuttujen suomalaisten jälkeläisiä asuu Ruijassa yhä.

Tunturit, meri ja ikuisuus

"En ole missään muualla niin ehyt ja vapaa kokemaan osallisuutta ikuisuuden ihmeestä". Lause näytelmän käsiohjelmassa kuvastaa käsikirjoittajan ja ohjaajan, Lapin esittävän taiteen läänintaiteilijan Tuula Väisäsen mukaan näytelmän ydintä.

- Mulle Pohjois-Norjan tunturit ja meri, se karu luonto edustaa ikuisuutta. Siellä tuntee itse olevansa kuin tuulessa tapaileva paperinukke, joka on täällä pienen hetken, mutta se luonto on ikuisuuden. Ihminen saa kuitenkin olla osa sitä ikuisuutta, osa kokonaisuutta.

Kalatehtaiden kutsu

Pohjois-Norjan kalatehtaat ovat tulleet tutuiksi myös monelle tämän ajan suomalaiselle, niin myös Tuula Väisäselle.

- Lukion jälkeen lähdin kalatehtaalle töihin ja opiskeluaikoina olin siellä töissä useampanakin kesänä. Sittemmin olen vaellellut paljon Pohjois-Norjan tuntureilla.Suhteeni Ruijan rantaan on noin 25 vuoden pituinen, Tuula Väisänen kertoo.

Kiertueelle?

Ruijan suomalaisia -näytelmässä lainataan osin materiaalia Samuli Paulaharjun kirjasta esimerkiksi luontokuvauksissa ja lupa näytelmän nimeen on saatu Paulaharju-suvulta.

Näytelmää esitetään Rovaniemen Teatterissa neljä kertaa, mutta mahdollisuutta lisäesityksiin selvitetään. Näytelmä lähtee mahdollisuuksien mukaan myös kiertämään Lappia ja todennäköisesti se nähdään myös aiheensa alkulähteillä.

- Pohjois-Norjassa on virinnyt kiinnostus näytelmää kohtaan ja sehän meillä on oikein johtotähtäimenä, että päästäisiin sinne kiertueelle ensi keväänä, Tuula Väisänen toivoo.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen