1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintujen talviruokinnassa suositaan rasvaa - suolaakaan ei tarvitse pelätä

Lintujen talviruokintakausi on suurimmassa osassa maata alkanut. Linnuille kannattaa tarjota runsaasti rasvapitoista ruokaa, sillä niiden ravinnontarve on valtava. Esimerkiksi talitiainen voi syödä päivässä jopa määrän, joka vastaa neljännestä sen ruumiinpainosta.

luonto
Siilinjärveläiset Eve ja Eelis Rissanen kattavat lintujen talvipöytää.
YLE / Juha Vauhkonen

Eräs radionkuuntelija ihmetteli, miksi hänen lintulaudallaan vierailevat siivekkäät syövät laudalta vain siemenet ja pähkinät, ja jättävät kaurahiutaleet koskematta.

- Linnut poimivat joukosta vain rasvaisimmat palaset, sillä niiden energiantarve on valtava. Pienen talitiaisen täytyy syödä talvisen pakkaspäivän aikana toistasataa auringonkukansiementä, jotta se saisi päivittäisen tarpeensa tyydytettyä, pitkän linjan lintuharrastaja Eelis Rissanen kertoo.

Vaikkei määrä ole ehkä ihmisen näkökulmasta suuri, linnun kokoon suhteutettuna se on merkittävä. Lintu painaa noin 20 grammaa, eli määrä on jopa neljäsosa linnun omasta painosta.

Rissasen mukaan rasvaisen ruoan syömisestä on linnuille muutakin etua. Lintujen aineenvaihdunnassa rasvasta muodostuu hieman vettä, jolloin nestetasapaino pysyy hyvin kurissa.

Kinkkurasva on liian suolaista, leipä ei

Yleinen suositus on aloittaa lintujen talviruokinta vasta, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle.

- Silloin muuttohalukkaat linnut ovat muuttaneet jo pois, eikä ruokinnalla houkutella turhaan jäämään sellaisia lajeja, jotka muuten muuttaisivat pois Suomesta, Rissanen perustelee.

Talviruokinnassa kannattaa muistaa, että ruokaa pitäisi olla saatavilla koko ajan. Muuten tarjonta on melko vapaata. Edes monien pelkäämää suolaa ei tarvitse varoa niin paljon kuin uskotaan.

- Ehkä jotain tönkkösuolattua kinkkurasvaa ei kannata linnuille antaa, siinä menee raja. Mutta muuta vähäsuolaista syötävää, kuten leipää voi antaa aivan huoletta. Lintujen elimistön suolapitoisuus on suurin pirtein sama kuin ihmisellä, eli ne tarvitsevat saman pienen määrän suolaa kuin mekin, Rissanen valistaa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi