1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lautapelit

Afrikan tähti yhdisti lapset ja vanhukset

Perinteiset lautapelit ovat sekä lapsille että vanhuksille oivallinen tapa tutustua toisiinsa ja harjoittaa muun muassa muistia. Lapinlahdella kunnan esikoululaiset ja eläkeläiset asettuivat yhteisen pelin äärelle. Siitä syntyikin melkoinen seikkailu.

lautapelit
Lapset ja vanhukset pelaavat yhdessä Afrikan tähteä.
Pelipöydän ääressä hoijakkalaiset Anneli, Elsa ja Eero sekä rovastilaiset Joel, Oskari ja Simo.YLE / Juha Vauhkonen

Afrikan tähden mestaruuksia on ratkottu tänä vuonna koko maailman tasolla, mutta Lapinlahdella käydyssä paikalliskamppailussa 60-vuotiaan lautapelin herruudesta kisasivat eri sukupolvet. Päiväkoti Rovastilan eskarilaiset asettuivat samaan pelipöytään vapaaehtoiskeskus Hoijakkalan senioreiden kanssa.

Kummankin ryhmän parissa on pelattu syksyn aikana karsintapelejä, joiden parhaat päätyivät tänään järjestettyyn "grande finaleen", kuten tapahtumaa Lapinlahden kuvataidelukiolla mainostettiin.

Nyt pelissä on meneillään ratkaisun hetket. Pöydän äärellä Joel puristaa keskittyneenä rahatukkuaan, ja eskarikaverit Oskari ja Simo seuraavat hiljaa vierestä pelin etenemistä.

Pöydän toisella puolella Eero-ukki ottaa riskin ja lähtee viemään löytämäänsä isointa timanttia kotikaupunkiin. Rosvo sattuu toisen kohdalle, ja Eero pääsee etenemään voittajana maaliin.

Pelit ovat sosiaalisesti tärkeitä

Afrikan tähti on sekä eskarilaisille että joukon senioreille tuttu peli. Vaikka tietokone- ja konsolipelit lohkaisevat oman osuutensa nykylasten elämästä, perinteiset lautapelitkin kiinnostavat yhä.

- Parasta lautapeleissä on se, että niihin voi osallistua koko perhe, ja ohessa voi vaihtaa kaikessa rauhassa kunkin kuulumiset, Rovastilan päiväkodin kannatusjoukoista löytyvä "Kisu Pikkukuu" perustelee.

Myös vanhuksilla lautapelit ovat ahkerassa käytössä.

- Yksinkertainen muistipeli on yksi suosikeistamme. Jottei aivot ihan eläköidy, Satu Tauro Hoijakkalasta nauraa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi