Tyttöteatterin uusin on rankka juttu

Mikkelin tyttöteatterin uusin esitys pohtii koulukiusaamisen syitä ja seurauksia. Näytelmä Bang Bang You´re Dead on ohjaaja Nazia Asifinkin mielestä rankka juttu. Näytelmä sukeltaa koulusurmien mustaan maailmaan.

näytelmät
Tyttöteatterin ohjaaja Nazia Asif.
Tyttöteatterin ohjaaja Nazia Asif.YLE / Etelä-Savo

Tyttöteatterin syntysanat lausuttiin läänintaiteilija Minna Vileniuksen suulla joitakin vuosia sitten. Samaan aikaan alkunsa sai myös yläkoulu- ja lukioikäisille pojille tarkoitettu poikateatteri. Ideana oli saattaa nuoret ja taiteilijat yhteen tekemään taiteellista työtä, kertoo tyttöteatterin nykyinen ohjaaja, pieksämäkeläinen Nazia Asif.

- Kun osallistujat ovat kaikki tyttöjä, se luo turvalliset puitteet pohtia naiseksi kasvamista ja siihen liittyviä asioita yhdessä. Tyttöporukalla ryhmässä on rennompaa, ja saatamme mennä keskusteluissa aika syvällisiin asioihin. Haemme positiivisuutta ja energiaa tyttöydestä.

Ohjaaja Asif tunnustaa, että hän ohjaa ryhmää kuten muitakin teatteriryhmiä. Tavoitteena on ryhmäytyminen ja ihmisten erilaisuuden hyväksyminen ryhmässä. Kaikista ei tehdä teatterin ammattilaisia.

- Karsastan ajatusta, että tavoitteena olisi tehdä uusia tähtiä lavalle. Ryhmän ohjaajana otan vastuun siitä, että tyttöteatterissa haetaan varmuutta esiintymiseen, pönkitetään itsetuntoa, rakennetaan rohkeutta tarttua asioihin ja kasvatetaan heittäytymiskykyä.

Aikuiset tervetulleita katsomoon

William Mastrosimonen näytelmä on nuorille esittäjilleen rankka juttu. Kun kyseessä on vahva teksti, ohjaajan rooli ja vastuu korostuvat entisestään.

- Ohjaaja tehtävänä on muistuttaa, että rooli otetaan omien nahkojen päälle. Aplodien jälkeen rooli riisutaan eikä lähdetä liian syviin vesiin uimaan.

- Tytöt halusivat tarttua vahvaan aiheeseen, ja näytelmä valittiin yhdessä. Minulle teksti on tuttu pieksämäkeläisen nuorisoteatteri Puntin esityksestä, jossa olin mukana. Esitimme näytelmää myös sinä traagisena päivänä, jolloin Suomessa uutisoitiin ensimmäisestä koulusurmasta, kertoo ohjaaja.

Teatterin harrastajat ovat työstäneet haastavaa tekstiä miettimällä miten vakavia asioita kiusaaminen voi saada aikaan. Koulukiusaaminen on valitettavan tuttu teema monen koululaisen elämässä.

- Ajatuksenamme on viedä esitys kouluille ensi vuoden puolella. Aikaisempi palaute kannustaa siihen, että nuorten tekemää teatteria kannattaa markkinoida myös vanhemmille. Toiveena on, että aikuisetkin löytävät tyttöteatterin katsomoon, pohtii ohjaaja Nazia Asif.

Lähteet: YLE Etelä-Savo