Fatah ja Hamas lopettivat keskinäisen vihanpidon

Kilpailevat palestiinalaisryhmät Fatah ja Hamas ovat sopineet yhteistyöstä. Järjestöjen johtajat ovat tavanneet tänään Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Neuvotteluissa päästiin osapuolten mukaan sopuun, joka poistaa esteet viime keväänä solmitun yhteistyösopimuksen toteuttamiselta.

Ulkomaat
Palestiinalaisten presidentti Fatah-puoluetta edustava Mahmud Abbas keskustelee Hamas-puolueen Khaled Meshaalin kanssa.
Palestiinalaisten presidentti Fatah-puoluetta edustava Mahmud Abbas keskusteli Hamas-puolueen Khaled Meshaalin kanssa Kairossa 24. marraskuuta.EPA / Mohamed Hams / Hamas press office

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tapasi Hamasin johtajan Khaled Meshaalin. Tapaaminen oli Abbasin ja Meshaalin ensimmäinen sitten toukokuun, jolloin palestiinalaisryhmät sopivat muodostavansa yhdessä väliaikaishallituksen.

Sekä Abbas että Meshaal ylistivät uutta kumppanuutta neuvottelujen jälkeen.

- Haluamme vakuuttaa kansamme sekä arabi- ja islamilaisen maailman siitä, että olemme todella kääntäneet uuden sivun kumppanuudessamme, jonka tavoitteena on palestiinalaisvaltio, sanoi Meshaal.

- Välillämme ei ole enää erimielisyyksiä, vakuutti myös Abbas.

Nykyisin Abbasin Fatah-puolue hallitsee Länsirantaa ja Hamas Gazaa. Palestiinalaisten hajaannus alkoi kesäkuussa 2007, kun Hamasin taistelijat ajoivat Fatahin joukot pois Gazan kaistalta.

Osapuolet ovat kiistelleet erityisesti hallituksen kokoonpanosta ja pääministeristä. Konkreettisista uudistuksista ei ole vielä kerrottu.

Osapuolet ovat yrittäneet sopia yhteisestä strategiasta, väliaikaishallituksesta, vaalipäivästä ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n uudistamisesta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset