1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyan väliaikaishallitus vannoi virkavalan

Libyan väliaikaisen hallituksen ministerit ovat vannoneet virkavalan, jossa he lupasivat pysyä uskollisina kansannousun periaatteille. Kaikki ministerit eivät ehtineet samaan tilaisuuteen, vaan muun muassa puolustusministeri vannoo valansa myöhemmin.

kansannousut

Pääministeri Abdel Radim al-Kibin hallitus koostuu 24 ministeristä, pääasiassa iäkkäistä miehistä. Heidän tehtävänsä on rakentaa maalle lähes täysin uudet hallintorakenteet. Työaikaa heillä on kesäkuuhun, jolloin Libyassa on määrä pitää vaalit.

Libya tarvitsee muun muassa uuden oikeuslaitoksen. Sen ensimmäisiin tuomittaviin kuuluvat diktaattori Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi ja tiedustelupäällikkö Abdullah al-Senussi. Molempia epäillään ihmisoikeusrikoksista.

Väliaikaishallinto Libya haluaa, että heidän tapauksensa käsitellään Libyassa, ei Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Saif Gaddafi on Libyan uusien viranomaisten hallussa, mutta tiedot al-Senussin pidätyksestä ovat epäselviä.

Al-Kibin tiistaina julkistettu salkkujako on aiheuttanut Libyassa myös kritiikkiä. Muun muassa berberivähemmistö katsoi, että heidät oli syrjäytetty.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi