Arabiliitto antoi Syyrialle päivän aikaa

Arabiliitto uhkaa Syyrian hallitusta pakotteilla, ellei se suostu viimeistään perjantaina päästämään Arabiliiton tarkkailijoita Syyriaan. Tarkkailijat ovat osa rauhansuunnitelmaa, jonka Syyria on hyväksynyt mutta jota se ei ole toteuttanut. Väkivaltaisuuksissa on tänään kuollut ainakin 32 ihmistä.

Ulkomaat
Kuvaajat kuvaavat Syyrian ulkoministerin tyhjää paikkaa.
Syyrian ulkoministerin paikka pysyi tyhjänä Arabiliiton ulkoministereiden Syyrian tilannetta käsitelleessä hätäkokouksessa Kairossa 24. marraskuuta.Khaled Elfiqi / EPA

Arabiliiton ulkoministerit kokoontuivat torstaina Kairoon pohtimaan pakotteita, joihin liitto ryhtyy, ellei Syyria salli Arabiliiton tarkkailla mielenosoituksia. Egyptin levottomuuksien vuoksi kokousta ei järjestetty Arabiliiton päämajassa Tahririn aukiolla, vaan hotellissa.

Arabiliiton edustajan mukaan ulkoministerit päättävät pakotteista liiton taloudellisen siiven edustajien kanssa lauantaina, ellei Syyria ole taipunut liiton vaatimuksiin.

Egyptin lähettiläs Arabiliitossa kertoo, että mahdollinen pakote olisi lentoliikenteen pysäyttäminen. Myös maksuliikenne Syyrian keskuspankin kanssa voitaisiin jäädyttää, Afifi Abdel Wahab sanoo.

Syyria erotettiin puolitoista viikkoa sitten väliaikaisesti Arabiliitosta, kun väkivaltaisuudet demokratialiikettä vastaan jatkuivat rauhansuunnitelmasta huolimatta.

Suunnitelman mukaan Syyrian tulisi päästää maahan tarkkailijoita ja tiedotusvälineiden edustajia, vapauttaa pidätetyt mielenosoittajat ja aloittaa neuvottelut opposition kanssa.

Opposition armeija vaati ilmaiskuja

Syyrian kapinallisten vapautusarmeijan komentaja puolestaan vaati torstaina, että ulkovallat tekisivät ilmaiskuja Syyrian strategisiin kohteisiin nopeuttaakseen hallinnon kaatumista.

Väkivaltaisuudet Syyriassa ovat jatkuneet. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan armeija on tappanut torstaina ainakin 12 siviiliä Homsissa. Yksitoista hallituksen sotilasta ja kaksi armeijasta loikannutta ovat puolestaan kuolleet taisteluissa Homsin maakunnassa, kertovat aktivistit.

Lisäksi seitsemän ilmavoimien lentäjää tapettiin iskussa heitä kuljettaneeseen bussiin. Syyrian vapautusarmeija kertoi olleensa iskun takana.

Vapautusarmeijan johtajan mukaan heidän joukoissaan on nyt noin 20 000 taistelijaa ja määrä kasvaa joka päivä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset