Lasinpuhallus alkoi Iittalassa 130 vuotta sitten

Lasituotanto alkoi Iittalassa 24.11.1881, kun ruotsalaisen P.M. Abrahamssonin perustamassa tehtaassa puhallettiin ensimmäiset lasiesineet. Nyt lippulaivana on Aalto-maljakko.

kulttuuri
Iittalan lasitehdas
Lasitehtaan toivat Iittalaan rautatie, helposti hankittava polttopuu ja Äimäjärvestä saatava vesi.Fiskars Home

Sattumalta dokumenttielokuvien tuotantoyhtiö Discovery Channel oli 130-vuotispäivän aattona kuvaamassa How to make it –sarjaansa Aalto-maljakon synnyn. Tuo maljakko on maailmalla tunnetuin suomalainen design-tuote, sanoo Fiskars Homen pr-johtaja Tuija Aalto-Setälä. Se on jopa tunnetumpi kuin Iittalan punainen i-tunnus.

Aluksi tehdas valmisti pääosin apteekki- ja talouslasia sekä teemoiltaan isänmaallisia puristejuomalaseja. Itsenäistymisestä 1950-luvulle tuotteet tunnettiin Karhula-Iittalan lasina. Iittala erikoistui jo tuolloin suupuhallukseen.

Aaltoja

Alvar ja Aino Aalto tulivat yhtiöön suunnittelukilpailun myötä. Aino Aalto –sarja on Iittalan pitkäikäisin tuote. Aalto-vaasin tuotanto siirtyi Iittalaan 1940-luvulla. Lippulaiva siitä tuli tosin vasta 1880-luvulla, kun maljakon löysivät muutkin kuin modernistit.

Aallon jälkeen Iittalalla oli onni saada muotoilijoiksi sarja parhaita lasitaiteilijoita, kuten Tapio Wirkkala, Kaj Franck ja Timo Sarpaneva. He loivat kansainvälisissä näyttelyissä käsitteen Finnish Design.

Tuija Aalto-Setälä sanoo, että menetys on perustunut muotoilijoiden ja puhaltajien saumattomaan yhteistyöhön. Mallit eivät ilmesty tyhjästä, vaan edellyttävät pitkän sarja kokeiluja, erehdyksiäkin. 1960-luku suosi rosopintaa, 1970-luvulla Iittala palasi kirkkaaseen lasiin.

Omistajat vaihtuvat

Vuonna 1988 A. Ahlström ja Wärtsilä synnyttivät käyttölasiteollisuuden fuusiossa Iittala-Nuutajärvi Oy:n. Näin Iittalan taiteilijoiden joukkoon liittyivät mm. nuutajärveläiset Oiva Toikka, Kerttu Nurminen ja Markku Salo. Iittala laajensi tuotantoaan myös värilasiin.

Hackman osti yhtiön puolestaan vuonna 1991. Vuonna 2003 yrityksen nimeksi tuli Iittala Group. Vuonna 2007 Iittala siirtyi Fiskarsin omistukseen. Nykyään Iittalan lasitehdas on osa Fiskars Home-divisiooonaa.

Tehdas nojaa tulevaisuutensa erikoisosaamiseen, suupuhallukseen ja omaan laadukkaaseen lasimassaan, sanoo Tuija Aalto-Setälä. Hänen mukaansa Fiskars haluaa jatkossakin kehittää sekä lasitehdasta että koko Iittalan Lasimäkeä.

Lasimuseo 40 vuotta

Lasitehtaan täyttäessä 90 vuotta avattiin sen tuotantoa esittelevä lasimuseo. Museon suunnitteli tehtaanjohtaja, arkkitehti Juhani Kivikoski. Se on vakiinnuttanut asemansa erikoismuseona ja jatkuvasti vetovoimaisena matkailukohteena. Nykyään Designmuseolle kuuluvat kokoelmat kattavat tehtaan kannalta tärkeimmät tuotteet.

Lähteet: YLE Häme