1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Urpilainen: Eurobondit vaaraksi terveille talouksille

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) pitää Euroopan yhteisiä velkapapereita eli niin sanottuja eurobondeja sijoittajien kannalta ongelmallisina ja vaarallisina terveille talouksille.

velkakriisit
Jutta Urpilainen.
Jutta Urpilainen.YLE

Torstaina Presidenttifoorumissa puhuneen Urpilaisen mukaan yhteisvastuullisten lainojen myötä sijoittajat saattavat menettää loputkin luottamuksen rippeet euroalueeseen.

- Tarvitsemme luottamuksen vahvistamista niin kansallisvaltioiden taloudenpitoon kuin finanssimarkkinoille. Luottamusta vahvistetaan myös niin, että terveitä talouksia suojataan kriisin tartunnalta. Tämä on yksi keskeinen syy, miksi esitykset eurobondien käyttöönotosta eivät ole kannatettavia.

- Pahimmillaan eurobondit johtavat tilanteeseen, jossa sijoittajat menettävät viimeisen luottamuksen euroalueeseen terveiden maiden joutuessa yhteisvastuuseen kriisimaiden lainoista, Urpilainen sanoo.

Rehn varoitti ylemmyyden tunteesta

EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn puolestaan varoitti foorumissa Suomea ylenkatseesta muuta Eurooppaa kohtaan. Rehnin mielestä Suomessa on vallalla ylemmyyden tunne.

- Olen havainnut suomalaisessa keskustelussa ylemmyyskompleksia. Ollaan ikään kuin parempien piirien väkeä Euroopassa ja maailmassa. Kannattaa muistaa 1980-luvun loppu, jolloin Suomea pidettiin Euroopan Japanina. Kuinkas sitten kävikään, tuli lama, ja Suomi oli 1990-luvulla parasta A-ryhmää korkeintaan Kummelin tv-show'ssa, Rehn sivalsi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi