Hyppää sisältöön

Urpilainen: Eurobondit vaaraksi terveille talouksille

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) pitää Euroopan yhteisiä velkapapereita eli niin sanottuja eurobondeja sijoittajien kannalta ongelmallisina ja vaarallisina terveille talouksille.

Jutta Urpilainen. Kuva: YLE

Torstaina Presidenttifoorumissa puhuneen Urpilaisen mukaan yhteisvastuullisten lainojen myötä sijoittajat saattavat menettää loputkin luottamuksen rippeet euroalueeseen.

- Tarvitsemme luottamuksen vahvistamista niin kansallisvaltioiden taloudenpitoon kuin finanssimarkkinoille. Luottamusta vahvistetaan myös niin, että terveitä talouksia suojataan kriisin tartunnalta. Tämä on yksi keskeinen syy, miksi esitykset eurobondien käyttöönotosta eivät ole kannatettavia.

- Pahimmillaan eurobondit johtavat tilanteeseen, jossa sijoittajat menettävät viimeisen luottamuksen euroalueeseen terveiden maiden joutuessa yhteisvastuuseen kriisimaiden lainoista, Urpilainen sanoo.

Rehn varoitti ylemmyyden tunteesta

EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn puolestaan varoitti foorumissa Suomea ylenkatseesta muuta Eurooppaa kohtaan. Rehnin mielestä Suomessa on vallalla ylemmyyden tunne.

- Olen havainnut suomalaisessa keskustelussa ylemmyyskompleksia. Ollaan ikään kuin parempien piirien väkeä Euroopassa ja maailmassa. Kannattaa muistaa 1980-luvun loppu, jolloin Suomea pidettiin Euroopan Japanina. Kuinkas sitten kävikään, tuli lama, ja Suomi oli 1990-luvulla parasta A-ryhmää korkeintaan Kummelin tv-show'ssa, Rehn sivalsi.

.
.