Kiekkoileva nainen seksualisoidaan mediassa

Miehisiä urheilulajeja harrastavat naiset joutuvat Suomen iltapäivälehdissä seksualisoinnin kohteeksi. Tuore jyväskyläläistutkimus kertoo myös, että Suomen ja Ruotsin iltapäivälehtien urheilu-uutisoinnissa on tältä osin selviä eroja. Etenkin kiekkoilevat naiset kuvataan Suomessa heteromiesten seksuaaliseen viettiin vetoavina.

Seksualisointi
Naiskiekkoilija kuljettaa kiekkoa.
Jukka-Pekka Räsänen / Yle

Miehisissä lajeissa kilpailevat naisurheilijat esitetään suomalaisissa iltapäivälehdissä usein seksuaalisessa valossa, kertoo tuore jyväskyläistutkimus. Tutkija Antti Laineen mukaan Suomen ja Ruotsin iltapäivälehtien uutisoinnissa on selviä eroja, kun kyse on miesvaltaisissa lajeissa urheilevista naisista.

Sen sijaan naisten suosimista lajeista uutisoidaan molemmissa maissa asiallisesti. Ruotsissa naisvaltaiset urheilulajit ovat kuitenkin lehdistössä enemmän esillä kuin Suomessa. Yksi esimerkki naisia seksualisoivasta urheilujournalismista on naisjääkiekkoilijoita koskeva uutisointi, sanoo tutkija Antti Laine Jyväskylän yliopistosta.

- Naisjääkiekkoilijat esineellistetään ensisijaisesti heteromiesten seksualiviettiin vetoavina katseenvangitsijoina, ei niinkään urheilijoina. Kuvat ovat isoja, ne voivat olla suihkusta tai jääkimpaleiden välistä valuvaa vettä. Ruotsalaislehdistössä jääkiekkoilijat esitettiin urheilijoina siinä missä miesjääkiekkoilijatkin, selvittää tutkija Laine.

Liikuntatieteiden maisteri Antti Laineen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus