Puu taipuu teekkarin käsissä kännykäksi

Tampereen teknillisessä yliopistossa on tultu siihen tulokseen, että se ei ole teekkari eikä mikään, jolla ei ole itse tehtyä kännykkää. Elektroniikasta innostuneet opiskelijat ovat tehneet matkapuhelimet umpipuusta. Yliopiston tavoitteena on tehdä tee se itse -kännykästä tavaramerkki, joka avaa ovia myös työelämään.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Mies puhuu puiseen matkapuhelimeen.
Teekkari Visa Kaivosoja puhuu puiseen, itse tehtyyn kännykkään.YLE / Kirsi Matson-Mäkelä

Koivuviiluun ja kuuseen koteloituja kännyköitä on maailmassa vain viitisentoista. Ne kaikki on tehty TTY:n elektroniikan laitoksella.

Laitoksen uudella, kuuden viikon mittaisella kurssilla matkapuhelin tehdään alusta alkaen itse aina piirilevyjen valmistuksesta kännykän ohjelmointiin ja kotelointiin saakka. Viidennen vuoden opiskelijan mielestä kurssi tuli tarpeeseen.

- Siinä tuli käytyä läpi kaikki, mitä minä olisin toivonut oppivani jo ensimmäisenä tai toisena vuotena, kun aloitin elektroniikan opiskelun. Nyt opeteltiin ihan alusta pitäen kaikki kolvaukset ja piirilevyn teot, joita muilla kursseilla ei olla käyty lävitse, iloitsee Teemu Kölhi.

Puukännykkää ihmetellään turuilla ja toreilla

Tee se itse -kännyköillä on ehditty jo elvistelläkin.

- Tietyille henkilöille tietysti, jotka ovat itse kiinnostuneita alasta. Ja kyllä muutkin ovat ihmetelleet sitä, että miten sellainen on mahdollista tehdä. Myös tätä materiaalivalintaa on ihmetelty. Sitä, että miten puisen kännykän teko on mahdollista, kuvailee Visa Kaivosoja.

Puinen kännykkä on varsin yksinkertainen toiminnoiltaan: sillä voi soittaa ja vastaanottaa puhelun. Kaivosoja on tosin ehtinyt viritellä omaa puhelintaan sellaiseksi, että tietokoneeseen liitettynä siitä voi lähettää tekstiviestin.

Osa kurssilaisista kehitti Kaivosojan tavoin kännykkäänsä erityisominaisuuksia, jotka palkittiin lisäopintopisteillä. Muilla elektroniikan kursseilla omia kännyköitä voi tuunata edelleen.

- Esimerkiksi puhelimen audio-ominaisuudet ovat melko vaatimattomia ihan tarkoituksella, jotta se innostaisi parantamaan äänenlaatua, sanoo professori Karri Palovuori.

Seuraavaksi läpinäkyvä kännykkä?

Puu oli helppo valinta kurssi-idean isälle.

- Puu vaikutti mukavalta, suomalaiselta materiaalilta. On tavallaan kiehtova ajatus tehdä kännykkä kokonaan puusta, eli sekä näyttö että käyttöliittymä ovat kokonaan puun alla piilossa, kertoo kurssin vetäjä, professori Karri Palovuori.

- Kännyköistä on tarkoitus tehdä eri näköisiä joka vuosi. En siis tässä kohtiin takaa sitä, että ne ovat puisia myös ensi kerralla. Mahdollista on, että seuraavaksi tehdään esimerkiksi kuoreton tai läpinäkyvä kännykkä. Varsinkin jos siihen on suunniteltu ensi vuodeksi laserprojektionäyttöä, niin kuka ties sellainen sitten seuraavaksi. Sitten se nähdään, Palovuori miettii.

Itse tehty kännykkä voi olla tamperelaisteekkareiden tulevaisuuden ase, joka tuo etulyöntiaseman ankarasti kilpailuilla työmarkkinoilla. Kurssin käynyt uskoo, että rakentelu onnistuu muiltakin kuin elektroniikan näpertäjiltä.

- Ei sen perusversion tekeminen vaadi elektroniikan osaamista. Kyllä jokainen teekkari sellaisen varmasti saisi tehtyä, Visa Kaivosoja toteaa.

Lähteet: YLE Tampere / Kirsi Matson-Mäkelä