Pelinumero lätkäpelaajan rinnassa auttaisi tilastomiestä

SM-liigan otteluissa seurataan silmä tarkkana maaleja, syöttöjä, laukauksia ja torjunta. Sekunnin tarkkoja tilastoja pidetään myös pelaajien peliajoista. Nopeatempoisessa ottelussa on tilastonpitäjän oltava tarkkana kun kymmenen pelaaja ryntää yhtä aikaa vaihtoon.

urheilutapahtumat
Vaihtoaition edessä on usein ruuhkaa.YLE

Kotimaisessa jääkiekko-ottelussa viilettää yhtä aikaa kentällä kymmenen pelaaja ja kaksi maalivahti. Omaa vuoroaan vaihtoaitiossa odottaa 24 pelaajaa. Luukulla on vielä kaksi varamaalivahtia. Vajaan minuutin välein molempien aitioiden edessä käy kuhina, kun pelaajia tulee sisään ja hyppii ulos laidan yli.

Näiden hektisten hetkien aikana molempien joukkueiden pelaajia tarkkailee kaksi tilastoihmistä, jotka merkkaavat pelaaja vaihtoon ja kentälle. Jokaisessa SM-liiga ottelussa on kaksi tietokonetta, jotta jokaisen pelaajan peliaika saadaan sekunnilleen selville, kertoo tilastovastaava Erkki Loikkanen SM-liigasta.

- Osalla paikkakunnista on vielä apulainen. Hän tarkkailee vierestä ja ilmoittaa jos koneenkäyttäjä jää jokin huomioimatta. Pelaaja merkitään vaihtoon tai kentälle ja ohjelma laskee kunkin pelaajan kentällä oloajan, selventää Loikkanen.

Pelaajien peliaikoja seurataan erittäin tarkasti. Tällä hetkellä kovimmat peliminuutit per ottelu urakoi Tapparan puolustaja Tommi Kovanen. 12 ottelun keskiarvoksi mies on kellottanut 28 minuuttia ja seitsemän sekuntia. Takana vaanii seuratoveri Kalle Kaijonmaa, 26 minuuttia ja 44 sekuntia per ottelu.

Tilastonpitäjille päänvaivaa aiheuttavat lentävät vaihdot. Osassa jäähalleista tilastonpitäjien on myös vaikea nähdä kentälle.

- Paikan pitäisi olla sellainen, josta on hyvä näkyvyys. Nimenomaan vielä niin, että pelaajien numerot näkyvät selvästi. Hommassa täytyy olla todella nopea ja tarkka.

- SM-liigassa pelaajilla on numero vain selässä. Olemme käyneet pitkään keskustelua siitä, että numero laitettaisiin myös rintaan. Se helpottaisi työtämme, kertoo tilastovastaava Erkki Loikkanen.

Tilastoa tilaston perään

Yhdestä SM-liiga ottelusta kerätään runsas määrä tilastotietoa. Toimitsijapöydän ääressä häärii yksi henkilö, joka merkitsee viralliset ottelutapahtumat. Näihin kuuluvat muun muassa maalit, syötöt ja rangaistukset. Tämän lisäksi pidetään kirjaa muun muassa peliajoista ja laukauksista.

- Laukaisukarttaa tekee kaksi ihmistä. Toinen laittaa koneelle ja toinen merkkaa jos koneenkäyttäjältä jotain huomioimatta. Tilastojen pitäjiä on yleensä 4-5 ja sitten toimitsijan pöydällä yksi, sanoo Loikkanen.

Tilastot tallennetaan tietokantaan. Otteluiden jälkeen voi SM-liigan sivuilta käydä tutkimassa runsaimmat peliminuutit keränneen nimen tai vaikka selvittämässä, montako laukausta suosikkijoukkue sai aikaan maalinedustalta.

- Pelaajien laukaukset per ottelu on merkitty pöytäkirjaan kaudesta 1977-1978 lähtien. Silloin laukaisukartat tehtiin paperille, mutta ne ilmeisesti hävitettiin ottelun jälkeen. Tietokoneella tehty laukaisukartta otettiin käyttöön vuonna 2009, toteaa SM-liigan tilastovastaava Erkki Loikkanen.

Lähteet: YLE Lahti