1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Virtuaalilääkäri väärensi lähetteitä kavereilleen

Pääkaupunkiseudulla on paljastunut erikoinen potilastietojen väärinkäyttötapaus. Osaston sihteerin epäillään urkkineen lääkärin tunnukset tietojärjestelmään ja kirjoittaneen valelähetteitä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kertoo, että valelähetteillä pääsi ihmisiä hoitoon asti.

Kotimaan uutiset
Lääkäri syöttää tietokoneelle potilaan tietoja järjestelmään.
Yle

Väärinkäytökset terveydenhuollon tietojärjestelmissä saavat yhä uusia muotoja. YLE Uutiset kertoi heinäkuussa, että tilapäisen toimistosihteerin epäillään tunkeutuneen luvatta potilastietoihin Haartmanin sairaalassa Helsingissä.

Nyt epäillään, että sihteeri on lisäksi onnistunut urkkimaan itselleen lääkärin käyttöoikeudet tietojärjestelmään ja tekemään itselleen valeidentiteetin. Näin hän pääsi tekemään lähetteitä tekaistuille nimille ja myös oikeille ihmisille. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen arvioi, että epäilty on halunnut kokeilla, mikä on mahdollista:

- Hakkereilla on halu tehdä asioita joita muut eivät pysty tekemään. Hän lähetti myös kavereitaan eteenpäin, eli ehkä motivaationa oli kokeilunhalu ja halu hoitaa kavereiden asioita.

Teosta epäilty työskenteli Haartmanin sairaalan lisäksi muutamissa HUSin toimipisteissä. Tietojärjestelmän väärinkäyttö huomattiin Helsingin terveyskeskuksen rutiiniseurannassa, sillä potilastietojen selaaminen tallentuu järjestelmän lokitietoihin.

Tietojärjestelmissä piilee suuri vaara

Tapaus herättää kysymyksen siitä, onko sairaaloiden tietojärjestelmien tietoturva riittävää, ja millaisia väärinkäytöksiä jatkossa nähdään. Hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen toteaa, että on olemassa riski, että tietojärjestelmään murtautuja pääsee tekemään lääkemääräyksiä.

- Mahdollisuudet jopa kasvavat, sillä on vaikea selvittää tuleeko sähköinen resepti oikealta lääkäriltä, vai murtautujalta joka on päässyt järjestelmään, hän pohtii.

Lehtonen arvioi, että tietosuojaa on vaikea parantaa niin, ettei terveydenhuollon ammattilaisten työ muutu nykyistä vaikeammaksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aikoo hakea vahingonkorvauksia, sillä rahaa meni hukkaan vilpillisesti hankittujen vastaanottokäyntien sekä peruttujen vastaanottoaikojen takia.

Poliisi on vielä vaitonainen asiasta. Tapausta tutkivasta Helsingin poliisista kerrotaan että tietty osa esitutkinnasta on vielä kesken.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen, Sanna Cortés

Lue seuraavaksi