Hyppää sisältöön

Sekavat tietojärjestelmät syövät lääkäreiden työajan

Terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat osoittautuneet työaikasyöpöiksi. Lääkärin työajasta voi HUSissa kulua jopa kolmannes siihen, että ohjelmat eivät keskustele keskenään. Ensi vuonna edessä on järjestelmien uusiminen, mutta mittavat parannukset voivat tyssätä rahapulaan.

Kuva: YLE Uutiset

Pelkästään HUS-alueella on käytössä 200 erilaista tietojärjestelmää, jotka vaikuttavat potilaiden hoitoon.

Lastentautien erikoislääkäri Anna-Kaarina Kukkonen valittelee, että tietojen kirjaaminen lukuisiin erillisiin järjestelmiin vie aikaa potilastyöltä ja voi pahimmillaan vaarantaa potilasturvallisuuden.

- Yksi keskeinen ongelma on se, että meillä on monia erilaisia tietojärjestelmiä, jotka eivät kommunikoi keskenään. Vaikka tieto kirjataan moneen eri paikkaan, ei se välttämättä ole tarvittaessa käytettävissä tai ajantasaista.

Kukkonen antaa sekavuudesta konkreettisen esimerkin.

- Esimerkiksi röntgenlähete kirjataan ohjelmaan, joka oli käytössä jo 20 vuotta sitten. Röntgenkuvat puolestaan tulevat toiseen järjestelmään, johon jälleen syötetään tunnukset ja salasanat, omat ja potilaan tiedot. Röntgenlausunto taas on nähtävissä normaalissa potilastietojärjestelmässämme. Lääkäri siis käyttää kolmea eri järjestelmää pelkän röntgenkuvauksen yhteydessä.

Työteho kärsii merkittävästi

HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtosen mukaan henkilökunnan työaikaa kuluu kohtuuttoman paljon tietojärjestelmien kiemuroihin.

- Olemme arvioineet että toimipisteestä riippuen lääkäreiden työaikaa hukkuu jopa 5-30 prosenttia siihen, että nämä tietojärjestelmät eivät tue sitä perustyötä.

Lehtosen mukaan on yllättävää, että tietojärjestelmiä on vain harvoin testattu ennen niiden käyttöönottoa eikä kustannusvaikutuksia ole huomioitu.

- Yhdessä meidän päivystyspisteessämme oli aivan hiljan laskettu, että tietojärjestelmän vaihdon jälkeen lääkärit pystyivät hoitamaan 4,2 potilaan sijaan vain 2,5 potilasta tunnissa. Eli lääkäreiden työteho tipahti kolmanneksella.

Uusi tietojärjestelmä suuri satsaus

HUSin ja yliopistosairaaloiden yhteinen tietojärjestelmäsopimus päättyy vuoden kuluttua. Tarkoituksena on sen jälkeen yhdessä keskeisten HUS-kuntien kanssa hankkia kokonaan uusi tietojärjestelmä.

Tavoitteena on yhdistää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestelmät, kertoo Lehtonen.

- Tämä tottakai parantaisi potilaiden hoidon laatua ja helpottaisi työntekoa. Tieto saataisiin liikkumaan paremmin.

Kaikki kunnat eivät kuitenkaan vielä ole innostuneet ajatuksesta. Potilastietojärjestelmien uusiminen on suuri taloudellinen satsaus. Mutka matkassa on sekin, että yksikään ohjelmistotoimittaja ei ole toistaiseksi pystynyt tarjoamaan järjestelmää, joka palvelisi kaikkien tarpeita.

- Sellaista ei toistaiseksi ole ollut saatavilla ja kieltämättä nämä lääketieteen eri alojen tarpeet joskus edellyttävätkin ihan omalle alalle räätälöityjen järjestelmien käyttöä. Kun uusi järjestelmä hankitaan, niin sen ominaisuudet riippuvat hyvin paljon siitä, kuinka laaja käyttäjäjoukko sille saadaan ja kuinka paljon siihen on mahdollisuus käyttää rahaa. Hintaa on vielä mahdoton arvailla.