1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saappaat

Pussihousuilu on perinnejuttu

Pussihousut, tai oikeammin saapashousut, ovat nykyäänkin kysyttyä tavaraa. Erilaisten perinneharrastajien ja teatteriväen lisäksi housuja myydään myös arkikäyttöön. Nilsiässä pussihousuille on omistettu oma kerhokin.

Nilsiän pussihousukerholaiset Patsaat kuolevat -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Tomi Knuutinen

Suomen ainoan saapashousuvalmistajan Redi-tuotteen vaatturi Reino Penttilä tietää hittihousujen suosion salaisuuden.

- Ne ovat ylivoimaisen mukavat päällä. Molemmin puolin reittä oleva ilma eristää hyvin kylmää ja kuumaa. Lisäksi ne ovat hirvittävän hyvin päälle puettavat.

Jo kolmannessa polvessa saapashousuja valmistava Penttilä on perinnevaatteen nimestä tarkka.

- Tiedän, että esimerkiksi Savossa housuja kutsutaan pussihousuiksi, mutta jo isäni teroitti minulle aikoinaan, että ikinä emme ole yksiäkään pussihousuja valmistaneet.

Penttilä arvioi, että Suomeen saapashousut ovat tulleet 1900-luvun alussa joko Pietarin tai Saksan kautta. Malli on alkujaan tuttu sotilaskäytöstä, mutta rantautui miesten muotiin vähitellen, ja oli vielä 1960-luvulla tultaessakin Suomen suosituin housumalli.

Pussihousukerhossa täytyy olla myös sydäntä

Pohjois-Savon Nilsiästä löytyy joukko, joka on lämmennyt pussihousuihin ihan tosissaan. Nilsiän pussihousukerhoon kuuluu muutamia kymmeniä jäseniä, ja löytyypä jäsenistöstä yksi nainenkin. Vaikka joukko esiintyy esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja jopa yhdessä elokuvassa, toiminnan pääpaino on nimenomaan pussihousuissa.

Kun kerho kokoontuu, housujen lisäksi päälle puetaan liivit, sarkapaidat ja saappaat - arkikenkänä roimavarsilapikkaat ja pyhänä jatsarit. Mutta lienee aiheellista kysyä: Miksi?

- Iloisesta yhdessäolostahan tässä on kysymys, täällä ollaan aina hymyssä suin, joukon piällysmieheksi valittu Jorma Hyvönen perustelee.

Vaatimuksena kerhon jäsenyydelle on pussihousut ja lämmin sydän. Muuta ei tarvitse.