Viimeinen ydinjätejuna ylitti Ranskan ja Saksan rajan

Ranskassa käsitelty saksalainen ydinjätelasti on ylittänyt paluumatkallaan Saksan rajan. 20 000 poliisia vartioi junan matkaa ydinvoimaa vastustavilta mielenosoittajilta. Lasti on viimeinen, sillä Saksa on luopumassa ydinvoimasta.

Ulkomaat

Saksalaisista ydinvoimaloista kertyneestä polttoainejätteesta poistettiin plutonium ranskalaisen Arevan jälleenkäsittelylaitoksella. Loppu jäte lähetettiin keskiviikkona takaisin Saksaan varastoitavaksi.

Ratavarteen on kokoontunut tuhansia mielenosoittajia, mutta protesteista odotetaan aiempaa lievempiä, koska kuljetuksen on määrä olla viimeinen. Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta vuonna 2022 ja lopettaa ydinjätteen lähettämisen Ranskaan jo nyt.

Viranomaiset eivät ole vielä päättäneet ydinjätteen sijoituspaikkaa. Pohjois-Saksassa sijaitseva Gorleben, jonne jätejuna on matkalla, ei aktivistien mukaan loppusijoituspaikaksi sovi.

Torstai-iltana poliisi käytti vesitykkejä ja kyynelkaasua häätääkseen mielenosoittajat, jotka olivat rikkoneet rataa Normandiassa ja viivyttäneet 11-vaunuista ydinjätejunaa.

Ydinvoimaan vastaan järjestettiin jätteenkuljetuksen aikana mielenosoituksia myös Ranskassa. Presidentti Nicolas Sarkozy sanoi perjantaina, että Ranskan olisi sulaa hulluutta luopua ydinvoimasta, josta maa on erittäin riippuvainen.

Lähteet: AFP, AP