Syyria ei taipunut Arabiliiton takarajaan

Syyrian hallitus ei ole vastannut Arabiliiton vaatimukseen päästää tarkkailijoita seuraamaan Syyrian demokratialiikkeen mielenosoituksia. Arabiliiton asettama aikaraja umpeutui perjantaina päivällä. Joidenkin tietojen mukaan Syyrialle on annettu jatkoaikaa keskiyöhön.

Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alabi (vas.) ja Qatarin ulkoministeri Hamad bin Jasim osallistuivat ulkoministeriön hätäkokoukseen torstaina. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglun mukaan Arabiliitto kokoontuu luultavasti sunnuntaina tekemään päätöksiä Syyrian suhteen. Myös Turkki osallistuu kokoukseen.

Etukäteen on väläytetty mahdollisina pakotteina muun muassa raha- ja lentoliikenteen lopettamista. Kaikki arabimaat eivät kuitenkaan ole ryhtymässä pakotteisiin. Libanon on jo ilmoittanut, että se jättäytyy pois.

Davutoglun mukaan neuvotteluja Syyrian verenvuodatuksen lopettamiseksi jatketaan myös EU:n, sotilasliitto Naton ja YK:n turvallisuusneuvoston kanssa. Arabiliiton rauhanehdotukseen taipuminen on Syyrian viimeinen mahdollisuus hallittuun ratkaisuun, Davutoglu sanoo. Sotatoimia Syyriaa vastaan ei hänen mukaansa kuitenkaan harkita.

Venäjä on tuominnut pakotteet. Venäjän ulkoministeriön mukaan Syyria tarvitsee nyt sisäistä vuoropuhelua, ei ulkopuolisia päätöksiä, pakotteita tai painostusta.

Elämä vaikeutuu entisestään

Mielenosoitukset ja niiden vastaiset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Syyriassa myös perjantaina. Ainakin kuusi mielenosoittajaa on ammuttu kuoliaaksi.

Kansan elämä vaikeutuu myös muulla tavoin:

- Lämmitysöljystä alkaa tällä hetkellä olla jo Damaskoksessa puute, sen lisäksi Damaskoksessa säännöstellään jo sähkönjakelua ja ruuan hinta on kallistunut, kertoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkäinen YLE Uutisille.

Syyrian armeija vahvisti perjantaina, että kymmenen sen sotilasta tapettiin torstaina. Kuusi ilmavoimien lentäjää, teknikko ja kolme muuta sotilasta tapettiin iskussa, jossa armeijan mukaan oli "ulkomaisia aineksia".